Halott katonákat találtak Pesten

Belföldi hírek - szerző: Kacsúr Tamás

A budapesti Lánchíd utcában a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítés során számos lőszer és egy kézigránát mellett hét katona maradványa is előkerült. Az egyenruhákból és a felszerelési tárgyak alapján egyértelműen kiderül, hogy magyar és német katonák maradványait találták meg.

 

 

Várkonyi Melinda főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítési munkálatok során gyalogsági lőszerek kerültek elő. Az eddigi információk szerint találtak 26 darab 8 milliméteres magyar karabélylőszert egy 10,5 centiméteres tüzérségi hüvelymaradványt és egy 36 M Vécsey kézigránátot, amely biztosított állapotban van, így nem jelent veszély. A felújítási munkálatok során a terület egyébként is le van zárva, az előkerült lőszerek miatt nincs szükség további korlátozásra.

 

Maruzs Roland alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: az egyenruha-maradványok és felszerelési tárgyak alapján egyértelmű, hogy magyar és német katonák maradványait találták meg. Előkerült egy magyar azonossági jegy is, amely kicsit hiányos, de bíznak benne, hogy sikerül megállapítani a katona személyi azonosságát. A katonák a második világháborúban Budapest ostromakor eshettek el, valamikor 1945 január közepe és február közepe között.