Harkány kimarad az országos koronavírus-tesztből

Helyi - szerző: HH

Országosan közel félezer település érintett abban a reprezentatív koronavírus-tesztben, melyet a négy orvosképző egyetem – régiónkban a Pécsi Tudományegyetem – koordinál május első felében.

 

A kutatásba – melynek célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról – közel 18 ezer embert vonnak be. Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

 

Baranyában a KSH több mint 2550 személyt jelölt véletlenszerűen ki, akik részvétele a tesztelésben önkéntes és ingyenes.

 

A háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzett szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, mely képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. A légúti váladékból pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A teszt mellett vért is vesznek a vizsgáltaktól, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

 

Megyénkben 25 településen jelöltek ki résztvevőket, így Bicsérd, Bikal, Beremend, Geresdlak, Gödre, Kárász, Kétújfalu, Komló, Kozármisleny, Kölked, Lánycsók, Mágocs, Máza, Mohács, Nagytótfalu, Palotabozsok, Pécs, Pécsvárad, Pellérd, Peterd, Siklós, Somogyapáti, Szentlőrinc, Szigetvár, Vajszló és Véménd településen lakó kaptak értesítést a lehetőségről.

 

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra.