Harkányban duplán segít, aki használja az új szelektív gyűjtést

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

Duplán jót tesz a környezettel az, aki összegyűjtött használt sütőolaját a hamarosan város több pontján megjelenő sárga gyűjtőedényekbe hordja. A vasárnapi rántotthús serpenyőben sercegő bundájából veszélyes hulladék helyett biogáz és üzemanyag, a visszatérítésből pedig környezettudatos beruházás lesz.

 

Amellett, hogy a legtöbb háztartásban és vendéglátóipari helyen gondot jelent a használt sütőolaj tárolása és eltüntetése, a környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz, jelentős része gyakran a csatornahálózatba kerül. Ez rövid időn belül komoly dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és patkányokat, nem is beszélve arról, hogy leterheli a szennyvíztisztítót. Ahhoz pedig, hogy egyetlen liter használt sütőolaj mintegy ezer köbméter tiszta vizet képes beszennyezni, végképp nincs mit hozzáfűzni.

 

Ezért is csatlakozott Harkány önkormányzata ahhoz a kezdeményezéshez, melyet a Biotrans Kft. indított útjára az ország számos pontján, és amivel a használt sütőolajat gyűjtik szervezett körülmények között össze.

 

Mint Hosszúné Dávid Éva Margit jelezte az Új Harkányi Híreknek, a város három pontján tervezik felállítani a szelektív gyűjtőpontokat, így a terehegyi faluház közelében, az üdülőtelep sportpavilonjánál és a művelődési ház mellett lesz elhelyezve olyan edény, amibe a lezárt üvegben vagy műanyag flakonban lehet használt sütőolajat elhelyezni. A szállítás gyakoriságát a gyakorlati tapasztalatok alapján határozzák majd meg.

 

Harkány alpolgármestere elmondta, hogy minden összegyűjtött és elszállított kilogramm sütőolaj után 25 forintot fizetnek az önkormányzatnak, melyet szintén környezetvédelemre fordítanak majd.

 

A 240 literes sárga edények várhatóan március közepén érkeznek Harkányba – ezt már Cserháti László ismertette. A nemrégiben indult Zöldkanyar Koncepció mögött álló Biotrans Kft. képviselője hozzátette, az így begyűjtött sütőolaj a törökbálinti telephelyre kerül, ahol leszűrik és teljes egészében újrahasznosítják azt: míg a zacc a biogázüzemben kerül felhasználásra, a tisztított olajból biodízel üzemanyag lesz.