Lepsényi: a magyar gyógyvizeknek az orosz társadalombiztosításban a helyük

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

A turisztika témájú találkozón az orosz-magyar egészségügyi ipar megerősödésének elősegítése mellett kiváló alkalom mutatkozott a két ország kapcsolatának, egészségipari szolgáltatásainak bemutatására is.

 

 

Remélhetőleg egy olyan együttműködést tudunk újraindítani Harkányban, mely egészen 1985-ig létezett – mondta Baksai Tamás. Mint Harkány polgármestere rámutatott, a konferencia tárgya és célja gyógyvizeink hasznosítása és a gyógykezelések fejlődésének megvitatására irányul. Reményét fejezte ki, hogy eredményeként szerződések, kapcsolatok köttetnek, és Harkányban is megjelennek a gyógyulni érkező orosz vendégek.

 

 

A magyarországi fürdőhelyekre irányuló orosz gyógyturizmus jelentős erősítését tűzte ki célul a Nemzetgazdasági Minisztérium – mondta Lepsényi István. A gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár hozzátette: el szeretnék érni, hogy a magyarországi gyógyvizek bekerüljenek az orosz társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyhelyek közé. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország évente több százezer orosz gyógyturistát tud majd fogadni. Az általános célkitűzéseket csak a konkrét üzleti kapcsolatok tudják megvalósítani – tette hozzá.

 

 

Mindkét ország nagy figyelmet fordít az egészségügyre és a hozzá tartozó kérdésekre, mert az egészséges ember az állam alapja – mondta Nikolai Liventsev, az oroszországi föderáció kereskedelmi nagykövete. Mint megjegyezte, a két ország közötti protokollban is jegyzett találkozó célja a kétoldali kapcsolatok megerősítése. Rámutatott: harmadik éve csökken a két ország közötti kereskedelem, melynek egyik oka az energiahordozók árának esése, a nyugati szankciók, az embargók.

 

Mint az orosz attasé kitért rá, a két ország közötti legnagyobb projektek az engedélyezési folyamatban lévő paksi atomerőmű bővítése és a hármas metró szovjet járműveit váltó felújítása. Az előző befektetés orosz része 50 milliárd euró, ami során az országot ellátó, 2000 megawattos erőmű épül. A főváros 240 millió dolláros fejlesztése során jelenleg pedig két szerelvényt tesztelnek Pesten.

 

A járműipari együttműködéssel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy Lada értékesítő központokat fognak létesíteni.

 

Ismertette, hogy az államközi együttműködési szerződés mellett a két ország aláírt egy regionális együttműködésről szóló egyezményt is. A 19 magyar és 85 orosz régió bizottságának februári ülésén – a járművek és az energetika mellett – kiemelt téma lesz a harkányi konferencia tárgya is.