Hol lakik a WikiLeaks?

Technológia - szerző: GR

A WikiLeaks az a  nemzetközi nonprofit szervezet, amely kormányzati és egyéb dokumentumokat publikál az Interneten, miközben forrásainak névtelenséget biztosít.Egy kis történelem….  

 

A weboldal 2006-ban indult, a The Sunshine Press működtetésében. A WikiLeaks azt állítja, hogy kínai disszidensek, újságírók, matematikusok és új alapítású cégek szakemberei voltak az alapítói, akik az Egyesült Államokból, Európából, Tajvanról, Ausztráliából és Dél-Afrikából érkeztek a szervezethez. Eredetileg Svédország volt az alapítás helyszíne, a nyilvános arca pedig Julian Assange ausztrál ex-hacker.  

 

Az oldal adatbázisa a munkatársak szerint, egy évvel az indulása után 1,2 millió dokumentumot tartalmazott. Az eddig legnagyobb visszhangot keltett, kiszivárogtatott anyagok a csaknem 92 000 katonai- és egyéb titkos dokumentum az afganisztáni háborúval kapcsolatban, a „Collateral Murder” videofelvétel, a közel 400 ezer titkos katonai jelentés, amely az iraki háború során keletkezett, és a 250 000 amerikai diplomaták által küldött különféle üzenet.  

 

A diplomáciai üzenetek kiszivárogtatása után az Amerikai Egyesült Államok kormánya hajtóvadászatot indított a WikiLeaks ellen, valamint a Visa, a Mastercard és a PayPal megtagadta a nekik szánt adományok továbbítását. Ugyanebben az időben a svéd ügyészség nemzetközi körözést adott ki Assange ellen, állítólagos szexuális bűncselekmények elkövetésére hivatkozva. A pénzügyi blokád miatt 2011. október 24-én Assange bejelentette a portál leállását.  Hol lakik valójában?  

 

Az alapítója egy igen különleges és stílusos helyet választott a megszerzett szigorúan titkos dokumentumainak tárolására. A stockholmi Pionen Adatközpont egy harminc méter mélyen fekvő, felújított gránitsziklába vájt hidegháborús bunker volt egykoron, mely egy esetleges atomtámadás esetén a svéd kormánytagoknak jelentett volna menedéket.  

 

A futurisztikus kinézetű adatközpontban jelenleg nyolcezer szerver működik, közülük mindössze kettő a WikiLeaksé. Julian Assange választása nem véletlenül esett erre a létesítményre, hiszen a svéd törvények alapján a WikiLeaks tevékenysége nem büntethető.  

 

A gránitba vájt atombunkert 2008-ban nyitották meg, melyet a svéd építész Albert France-Lanord tervezett, aki nem titkoltan James Bond filmek hangulatát akarta megidézni. A neves dizájnerek által berendezett helyiségeket fém-és üvegburkolatú függőfolyósok kötik össze. A létesítménynek saját szellőző és energiaellátó rendszere van, áramszünet esetén két tengeralattjáró-motor gondoskodik az áramellátásról. A dolgozók irodáiban pedig trópusi növényzet burjánzik.