Hóvirágvadászatra hív a DDNP

Baranya - szerző: HH

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a kikeleti hóvirág védetté nyilvánításának tizenötödik évfordulója alkalmából egy természetvédelmi akciót hirdet.

 

Céljuk, hogy felmérjék hazánk hóvirág állományát, térképen tudják megjeleníteni hol, mekkora számban van jelen a mindenki által ismert és szeretett növény. A kikeleti hóvirág előfordulásáról rendelkezésre állnak adatok, ám ezek pontosításához, kiegészítéséhez kérik most szíves közreműködésüket. A játékhoz egy applikációt is kínálnak, a feltöltött eredményeket pedig ezen a térképen lehet majd megtekinteni. A szorgalmas feltöltők közül sorsolnak is, az április 14-ig tartó játék nyerteseit e-mailben értesítik.

 

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis L.) a hóvirágfélék 21 fajának Magyarországon egyedüli, természetes elterjedéssel bíró képviselője. A faj elterjedési területe Európa középső területeire összpontosul, a Pireneusoktól a Fekete-tenger keleti partjának vonaláig, délen pedig egészen a Balkánig.  Legszívesebben üde és nedves erdőkben – például ligeterdőkben, gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben – él. 

 

Hazánkban még jelentős kiterjedéssel és népes populációkkal van jelen, találkozhatunk vele a legjobb természetességű erdőktől kezdve egészen a jellegtelen vagy tájidegen ültetvényekig szinte bárhol. Viszonylagos gyakorisága ellenére az erdők használata, az ökológiai viszonyok megváltozása, a talaj bolygatása gyakran a faj eltűnését eredményezi termőhelyéről, sőt korábban megfigyelhető volt a leglátogatottabb virágszedő helyeken ritkulása, elsatnyulása is – emlékeztet a nemzeti park.