Huszonegy testet keresnek a Dunában

Belföldi hírek - szerző: HH

Szerda este összeütközött egy turistahajó és egy szállodahajó a Dunán a Parlament közelében. A kisebb hajó azonnal elsüllyedt, hét embert kórházba szállították, hét holttestet megtaláltak, huszonegyet – köztük egy ötéves gyerekét – még keresnek.

 

 

A térségből a Határszél mentőegyesületet is riasztották az esethez, akik a holttestek keresésében vesznek részt. A Duna most árad, ezért gyors folyású. A sodródó testek miatt Mohácsig készenlétet állítottak fel.

 

A 27 méteres Hableányt a nála háromszor nagyobb Viking süllyesztette el, egy egyelőre tisztázatlan manőver során.

 

A 33 dél-koreai turistát és kétfős legénységet szállító hajó tragédiáját több kamera is rögzítette, egyebek mellett a Viking felvételei is használhatóak.

 

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia. A videón az látható, hogy a folyón felfele tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

 

A 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.