Huszonöt embert gyanúsítanak a baranyai választási csalási ügyben

Baranya - szerző: HH

Választás rendje elleni bűncselekmény miatt emelt vádat a Baranya Megyei Főügyészség 25 személlyel szemben, akik a 2019. évi önkormányzati választásokon Pettenden vásártolt szavazatokkal ültették volna székébe a polgármester-jelöltet.

 

2019 októberében Magyarországon önkormányzati választást tartottak. A baranyai kis településen polgármester-jelöltként ketten indultak. Közülük az egyik jelölt a győzelem érdekében két ismerősét bízta meg, hogy ajánljanak fel pénzt a településre történő átjelentkezésre, illetve arra is, hogy a választás napján ezen személyek menjenek el szavazni, és rá adják le szavazataikat.

 

A két felkért vádlott ezt követően több személyt rábírt arra, hogy állandó lakhelyükről jelentkezzenek át a községbe, majd vegyenek részt az önkormányzati választásokon és pénzért szavazzanak a meghatározott polgármester-jelöltre. A pénzt minden esetben az ügy első rendű vádlottja, a jelölt adta át a két közvetítő személynek, akik ezt továbbították a felkért választóknak – derül ki a vádiratból. Mindezek mellett a polgármester-jelölt több személyt közvetlenül is befolyásolt abban, hogy az állandó lakóhelyüket változtassák meg, majd pénzért személyére adják le voksukat.

 

Mint az ügyészség leszögezi, a jelölt az átjelentkezésekért fejenként 5 ezer forintot adott, valamint még egy ötezrest a rá leadott szavazatokért. A három vádlott vádirati tényállás szerint összesen 22 személyt bírt rá arra, hogy állandó lakóhelyüket megváltoztassák, illetve hogy az önkormányzati választáson szavazzanak.

 

A választások kiírása idején a választói névjegyzékben szereplő választópolgárok száma duplájára emelkedett az átjelentkezések következtében a választási névjegyzék zárásakor a településen.

 

A választási csalás gyanúja miatt a választási bizottság a választási eljárást megsemmisítette és megismételt eljárást írt ki, melyen a másik jelölt nyert.

 

A vádlottak által elkövetett cselekmények a választás rendje elleni bűncselekmény bűntettének megállapítására alkalmas, melynek büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyészség a bűncselekményt szervező volt polgármester-jelölt vádlott vonatkozásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre tett indítványt.