Így gépelhet kétszer gyorsabban

Technológia - szerző: HH

Számítógépes munkánk nagy része gépeléssel telik. Minden gépírással töltött idő felét javítással, másolgatással, kijelöléssel és korrekcióval tengetjük, azonban ha még nem tudta volna, ezt az időt is a lecsökkentheti a felére.

 

A hatékonyabb munkához nem kell mást tennie, mint az egyébként szabadon lévő bal kezét hasznosítani. Jobb oldali egérgomb után következő menüválasztások és mellékattintások helyett a keze mindig legyen a control billentyűn, és alkalmazza a valamennyi programban azonos, lassú és nehézkes egérműveleteket kiváltó gyorsgomb-funkciókat:

 

 CTRL + C  – a másolás, azaz a vágólapra helyezés billentyűkombinációja, ami nem csak szövegszerkesztőnél jön jól.

 

 CTRL + V  – beillesztés, ami szintén működik szövegszerkesztésnél, fájlmásolásnál.

 

 CTRL + X  – kivágás: a másolással ellentétben a kivágott eredeti szövegrész eltűnik.

 

 CTRL + Z  – elrontottuk, valamit kattintottunk és nem tudjuk mit, ezzel csak egyszerűen vonjuk vissza az utolsó műveletet.

 

 CTRL + A  – legyen fájlkezelő vagy editor, az ablak (vagy mappa) teljes tartalmát kijelöli.

 

 SHIFT  – a billentyű nyomva tartása mellett a nyilak segítségével egyszerűen és gyorsan jelölhetünk ki szövegrészeket, állományokat.

 

 F11  – böngészőjének felületét bővítheti ki vele. Ismételt megnyomásával visszakapja az eredeti ablakot.

 

Windows, az elfelejtett billentyű  

 

Joggal merülhet fel a kérdés, mire is jó a windows gomb? Nos ezzel szintén mindennapi rutinjainkat turbózhatjuk fel, más gombokkal való egyidejű lenyomása sok keresgélést és kattintgatást spórol.

 

 WIN + D  – sok az ablakunk és egy ikont keresünk az asztalon? Ne szenvedjünk mindegyik kisméretűre helyezésével, csak használjuk ezt a billentyűkombinációt és máris minden futó program a tálcára törpül. Ismételt megnyomásával visszakapjuk az eredetileg megnyitott ablakrendszert.

 

 WIN + L  – elmegy a géptől, de nincs kedve a startra kattintgatni és kiválasztani majd jóváhagyni a kijelentkezést? Megértjük, lassú művelet. Helyette itt van ez a billentyűkombináció, ami a bejelentkező ablakot dobja fel. Természetesen jelszava beírása után mindent onnan folytathat, ahol abbahagyta.

 

Tudta? Ha fájlokat válogat az intézőben, a control gomb nyomva tartása mellett az állományokra kattintgatva egymástól távolabb lévőket egyesével is kijelölhet vagy megszüntetheti a kijelölésüket.

 

Tudta? Ha a control gombot nyomva tartva kattint egy a böngészőben lévő linkre vagy Google találatra, az új fülön nyílik meg. Így pillanatok alatt kiválogathatja az önt érdeklő találatokat.