Így működik a Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben talált poloska

Technológia - szerző: Kacsúr Tamás

Az elmúlt napokban gyanúsnak tűnő készüléket találtunk az irodánkban, amely a távközlési vezetékeket, többek között a wifit fogta közre, a más funkciót ellátó kábel árnyékoló doboz helyett – írta közösségi oldalán az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.

 

 

A szerkezetet egy anonimitást kérő szakértővel megvizsgáltattuk, aki azt mondta, hogy szerinte olyan nehezen beszerezhető készülékről van szó, amely adattovábbításra alkalmas. Nem tudjuk, hogy a szerkezet kitől származik és hogyan került az irodánkba, mindenesetre biztosan állíthatjuk, hogy nincs senki előtt titkolnivalónk. Honlapunkon az összes tevékenységünkről, elkészült anyagainkról és gazdasági beszámolóinkról találsz információt – írják.

 

Nem ördögtől való technika

 

A készülék annak az úgynevezett zavarszűrő ferritnek a helyére volt erősítve, melyet a vezetékekre szoktak utólagosan rászerelni egész pontosan a köpenyáramok csillapítása céljából, és amely az ön háztartásában is tucatjával van. Ilyen például az egér, billentyűzet vagy a legtöbb USB-s eszköz kábelén látható dudor is, de sokszor a nyomtató vagy a webkamera vezetéke is el van látva vele.

 

A működési elve igen egyszerű. Minden vezető körül melyben áram folyik, elektromágneses erőtér alakul ki. Az ipari technikában is ezt mérve határozzák meg, hogy a kábelekben mekkora áram folyik. Ennek vizsgálatára az úgynevezett lakatfogó szolgál, mely párezer forintos eszköz. Az elektromos berendezések – mint például a telefon vagy fax – vezetékében az adatfolyamtól függően folyamatosan változik folyik áram. A régi telefonok és a faxkészülékek minden esetben lehallgathatóak a vezeték ilyen módszerű vizsgálatával.

 

Tipikusan a titkosszolgálatok eszköze

 

A köpenyekre erősített berendezések jellemzően a faxok lehallgatására lettek kifejlesztve jónéhány évtizeddel korábban. A magyar titkosszolgálatok már a nyolcvanas években is alkalmazták ezt a módszert. A technológia fejlődésével az eszköz pedig rákerült a fénymásolókra, egész pontosan a lehajtható fedél vezetékének zavarszűrő-cseréjével.

 

Ellentétben a piacon beszerezhető, szintén kis hatótávolságú eszközökkel, a vezetékre erősíthető eszközöket nem a kisipari előállíthatóság jellemzi, az efféle „kvázidigitális” adatátvitel eredményessége pedig kimondottan a profik kiváltsága. Természetesen arról nem szól a szakértői hivatkozás, hogy az eszköz mi célt szolgált: lehallgattak vagy adatot továbbítottak-e vele, esetleg csak az eszközbe szerelt további berendezést egészítette valamilyen formában ki.

 

Hatótávolság? Nem kell a szomszédban lenni

 

Nem térnek ki rá, de elképzelhető az is, hogy a kis készülék tápfeszültség-forrását biztosította a lehallgató a vezeték köré való pattintásával, ez esetben a hatótávolsága még kisebb, jellemzően néhányszor tíz méter. Ez nem jelenti azt, hogy a megfigyelő a környéken van, elég, ha egy nagyobb teljesítményű eszköz – leginkább a mobiltelefon hálózatra kapcsolódva – van a hatótávolságon belül. A globalizációnak köszönhetően így már akár a Föld másik oldalán egy föld alatti bunkerben is megfigyelhető az irodában történt minden esemény, fax, fénymásolt vagy nyomtatott irat esetleg beszélgetés.

 

Igazi csemege a szakértőknek az ilyen

 

Az eszköz néhány perces vizsgálatával a fenti kérdésekre maradéktalanul választ lehet kapni. Mint a képen is látszik, amatőr  módon nincs kiöntve lakkal vagy gyantával, ami az alapvető vizsgálatokat megakadályozná és ami egy profi műhely alapvető ismérve. Az eszközre szurokszerű anyagot öntöttek – írja az intézet. Tipikus, de nem eredményes módszere a titkosszolgálatoknak, hogy csak az ablaküvegek ragasztásához is használt fekete ragasztóval öntik ki az eszközöket: lezárás után szinte alig távolítható el úgy, hogy a többségében felületszerelt eszközök ne sérüljenek, így téve lehetetlenné az olyan fontos megállapításokat, mint hogy milyen frekvencián működik az eszköz vagy ellehetetlenítve az olyan következtetéseket, hogy azt ki készíthette.

 

Gáz, ha megtalálják

 

A szóban forgó eszközzel bárki is technikázta fel az intézetet, most vakarhatja a fejét, hiszen valamennyi ilyen berendezését el kell távolítania és a közeljövőben más módszert kell kitalálni (szerk.: a magyar titkosszolgálatok az analóg központok kártyáinak felhasználó által ellenőrizhetetlen cseréjével végezik lehallgatást, a digitális rendszerek pedig globálisan hozzáférhetőek).

 

Az adatgyűjtés módja, eszköze és alkatrészei, a jeltovábbítás módszere és a megannyi technikai megoldás egy szakértőnek igazi élményt jelent. Ha megnézi nyomtatójának vezetékét, faxkészülékének hátsó kábeleit, hálózati adaptereit, ön is talál ilyen lepattintható dobozkákat. Ha abban nem két fémszerű félkör alakú ferritmag van, bizony, minden amit küldött, fogadott, nyomtatott vagy másolt, már másnak is megvan. Ha ilyet talál, nekünk szóljon.

 

Ez a zavarszűrő rendben van.