Invázió Harkány felett

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

Az elmúlt napokban siklóernyősök hada lepte el térségünket. Ritka és egyben lenyűgöző látvány volt, ahogy a sok motoros siklóernyő hasítja a levegőt.

Kíváncsiságtól hajtva hívtam fel Varju Vilmost, kiről köztudott, hogy régóta hódol ennek a hazánkban még ritka, de nagyszerű sportnak. Mint kiderült, az egyik legilletékesebb személyt kerestem meg – amint földet ért, visszahívott, és hosszasan beszélgettünk a repülős klubéletről.

Hogy ismerkedtetek meg a külföldi vendégeitekkel?

Van egy nagyon jó barátom, Gyenis József, aki már közel 12 éve jó baráti kapcsolatban van a Osztrák Blue Sky Siklóernyős Egyesület vezetőjével, Stefánnal, akik ezáltal idén negyedik alkalommal repültek nálunk, és töltik itt a szabadságuk egy részét. Évek óta tart a baráti kapcsolat az osztrák egyesülettel, akik közel 2000-főt számlálnak soraikban. Minden év május végén, június elején 10-15 fővel hazánkba látogatnak csoportos túrarepülésre. A csapat igazán nemzetközi: van svájci, német, olasz, de megfordult már brazil, dél-afrikai és természetesen osztrák pilóta.

A programjaikat ittartózkodásuk alatt mi szervezzük le nekik. A repülési útvonalakat megtervezzük, szállást, kirándulásokat, és mindent, ami ezzel jár. Edina, Józsika felesége feladata az, hogy gondosan ügyeljen arra, hogy a térségünk nevezetességeit is legyen idő meglátogatni. Itt gondolok a harkányi fürdőre, amit nagyon szeretnek, valamint Siklós és Villány nevezetességeire. Nagy segítség a tolmácsolás is, amit nagyon köszönünk neki!

Általában ilyenkor – ha az  időjárás is úgy akarja – napi kétszer repülünk, alkalmanként 100-150 km es távolságot teszünk meg és nézünk meg felülről egész Dél-Baranyát. Így szerzünk barátainknak felejthetetlen élményt, amely arra serkenti őket – amire már nem egyszer volt is példa – hogy év közben is visszalátogassanak gyönyörű térségünkbe. Ami föntről oly csodálatos, azt lentről is meg kell csodálni: Harkány, Siklós és Villány szépségét.

A siklóernyőzés nyugat európában már tömegsportnak számít, egyaránt űzik fiatalok és idősebbek egyaránt. Mi is már több alkalommal repültünk velük közösen külföldön, és itt most sorolhatnék sok-sok országot, de nem az a lényeg, hanem az, hogy miközben közös hobbinknak hódolunk, szoros baráti kapcsolatok szövődnek, és jól érezzük magunkat.

Mindig felejthetetlen élményekkel térnek haza, és az már biztos, hogy jövőre ismét itt lesznek, mert megragadta őket a szívélyes magyar vendégszeretet és a gyönyörű táj.

A vitorlázók jó szelet, a bányászok jó szerencsét kívánnak egymásnak. Mit kívánhatnék nektek?

Talán csak annyit, sok szép repülést és sikeres leszállást!