Iszlamistának tartotta magát a baltás támadó

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Egy afgán fiatalember hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton egy késsel és egy baltával rontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyben vannak.

 

A németországi vonatot Heidingsfeldnél vészfékkel megállították, a támadó pedig leugrott és a településen legkevesebb egy embert megsebesített. A helyszínre riasztották a rendőrség egy különleges bevetési egységét, amely egy másik ügy miatt éppen a közeli Würzburgban volt. A támadót a Majna folyó partján megpróbálták előállítani, de a rendőrökre is rárontott, ezért meglőtték, és belehalt sebesüléseibe.

 

A 17 éves elkövető nagyjából két éve érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, és tavaly nyújtott be menedékjog iránti kérelmet. Az idén márciusban Ochsenfurtban helyezték el egy felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó otthonban, és két hete nevelőcsaládhoz költöztették – mondta a bajor belügyminiszter.

 

Iszlám harcos lehetett

 

Egy házilagos készítésű Iszlám Állam-zászlót találtak az afgán fiatalember holmija között a szobájában. Az IÁ-hoz közel álló Amak hírügynökség német hírportálok beszámolói szerint a terrorszervezet kézzel festett zászlajáról szóló bejelentés után azt jelentette, hogy az afgán menedékkérő az IÁ harcosaként hajtotta végre a támadást. Most azt vizsgálják, a támadásnak valóban van-e iszlamista háttere.