Jogerős a telekomos hackerre kiszabott ítélet

Technológia - szerző: HH

A Szolnoki Törvényszék 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a hackert, aki 2017-ben egy súlyos biztonsági rést kihasználva tört be a Telekom rendszerébe. Mint kiderült, a vádalku is csak blöff volt, az etikus út kérdését pedig elég hamar rövidre zárták.

 

2017 tavaszán a programozónak tanuló srác azért próbálta meg feltörni a Telekom rendszerét, hogy ingyen mobilnethez juthasson. Eközben fedezett fel egy biztonsági rést, amin keresztül belépett a cég belső szerverére. Ezt azonnal jelezte a Telekomnak, és azt akarta, hogy 700-800 ezer forintos havi fizetésért alkalmazzák. A Telekomnak ez nem tetszett, és feljelentették.

 

Szóltak is neki, hogy ezt nem kellene gyakorolni, de a fiú ennek ellenére még három héten át több mint ötvenszer lépett be a hálózatba, ahol egyebek mellett felhasználói profilokat csinált magának, és elkezdte gyűjteni a cég dolgozóinak felhasználóneveit és jelszavait.

 

Az ügyészség 8 éves, letöltendő börtönbüntetést kért, mert szerintük annyira veszélyes a társadalomra. Még vádalkut is ajánlottak neki, ami két év börtönről szólt négy évre felfüggesztve, ha bűnösnek vallja magát. A fiút a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, aki nem ijedt meg a fenyegetőzéstől – be is jött, a mindössze 600 ezer forintos bírság jogerős.