Kertészkedők figyelem, ideje visszavágni a banánokat!

Helyi - szerző: HH

Az első fagyok előtt kell visszavágni a banánfákat. A föld felett tíz centiméterre elvágott áltörzs ezt követően gondosan betakargatva várja a tavaszi napokat, amikor újra növekedésnek indulhat.

 

Harkányt nem a közlekedést és a parkolást is megkeserítő szűk, régimódi utcák miatt hívják mediterrán városnak. Az itteni, földrajzi fekvéséből adódóan az országosnál valamivel magasabb átlaghőmérséklet valóban jól fekszik számos melegebb éghajlatot kedvelő növénynek, így a gyakran termő füge mellett a banán is megszokott, kedvelt dísze az udvaroknak.

 

Térségünkben az egyik télálló banán a legelterjedtebb faj, melyet sokan tévesen hívnak pálmának. Ez rendszertanilag épp annyira pontatlan – ám még mindig elfogadhatóbb -, mint a fa megnevezés, a banán ugyanis – kapaszkodjon meg – a banánfélék családjába tartozik. Az eredeti környezetében magas területeken is terjeszkedő növény e típusa jól bírja a hideget, a telet pedig kis odafigyeléssel könnyedén átvészeli. Általánosságban elmondható, hogy tartósan 10 fok alatti hőmérsékletben nem növekszik, így ezt az időjárást kell választani a téliesítésre.

 

Megkérdezett szakértőnk szerint ehhez nem kell mást tenni, mint a talaj felett tíz-húsz centiméterrel levágni a levelekből álló úgynevezett áltörzset, majd a saját leveleivel illetve avarral betakargatni. A gondos gazdák gombásodást megelőző porral is kezelhetik a csonkot valamint kalodát építhetnek a kemény fagyokat kizáró takarónak. Az egész tetejére célszerű egy nejlont teríteni, hogy az ágy maradjon száraz, a komposztálódás ne induljon meg. Ha a banán a későbbi meleg napok miatt kinőné takaróját, nyugodtan vissza lehet vágni.

 

Tavasszal – valamikor március táján, amikor a hajnali fagyok már távolabb járnak – kibontva a kis telelőt hamar növekedésnek indul a banán. A két-három éves törzs mellett már új hajtások is kibújnak a földből és akár több méteres, terebélyes leveleket is hoz. Kicsomagoláskor ne ijedjünk meg, ha a föld feletti részek mégis lefagytak, a banán hálás a törődésért és tőből újra hajtani fog!