Két hónapot adott Orbán Viktor a határőrség felállítására

Belföldi hírek - szerző: HH

Pintér Sándor belügyminiszter szeptemberig kapott időt, egy, a rendőrség keretein belül működő, de nem rendőrökből és nem katonákból álló testület felállítására.

 

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, ám részletekbe nem bocsátkoztt, csak annyit tett hozzá: egyrészt a vezényelt rendőrök is hazamehetnek így, másrészt tehermentesítené a katonákat is. Ezeknek ugyanis szerinte amikor a szomszédban háború van, inkább gyakorlatozniuk kellene, nem a határt őrizni.

 

A jobbik korábban éveken át szorgalmazta egy hasonló testület felállítását, ám azzal indokolták az elutasítását, hogy kevésbé hatékony, mint ha a rendőrség és a honvédség összevont állománya látja el a feladatot.

 

Azt, hogy mikortól látnák el szolgálatukat a határőrök, mikor kezdik toborozni – honnan és kiket -, esetleg a meglévő állományból leszenek átvezényelve, illetve a határon pecsételő rendőrök feladatát át kell-e venniük nem mondta. Arra sem tért ki, hogy mennyi pénzt fog ez felemészteni, és hány fős testületet szeretne.

 

Magyarországon a Határőrség 2008-ban olvadt be a rendőrségbe, ami a gyakorlatban az állomány keveredése mellett az útlevélkezelők egyenruhájának cseréjét jelentette.