Kihirdették a pótfelvételis ponthatárokat

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Csütörtök délután nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a 8305 pótfelvételiző közül 5648-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. A most megállapított ponthatárok azonosak, egyes esetekben magasabbak, mint az általános eljárásban megállapítottak. 

 

A jelentkezők sms-ben is kapnak értesítést az eredményről, de a ponthatárok elérhetőek a felvi oldalán is. Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a pótfelvételi eljárásban

 

       alapképzésre 3592,

       felsőoktatási szakképzésre 1008,

       osztatlan mesterképzésre 469,

       mesterképzésre 579 jelentkezőt vettek fel.

 

Mindenki csak egy szakra és egy intézménybe jelentkezhetett, valamint csak önköltséges képzésekből választhatott az, akit júliusban nem vettek fel vagy nem is jelentkezett az általános felvételi eljárásban.

 

A felvettek száma alapján a legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment volt, ahová 433-an kerültek be, ezt követi a jogász 407, majd a kereskedelem és marketing 242 felvett hallgatóval.

 

A lista további helyén a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás, az emberi erőforrások, a programtervező informatikus, a nemzetközi gazdálkodás, a mérnökinformatikus és az igazságügyi igazgatási szakok szerepeltek.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a műszaki menedzser szakon 455, az Óbudai Egyetemen a gépészmérnöki szakon 464 pont kellett a felvételhez. A Pannon Egyetemen a turizmus és vendéglátás szakon 446 pontot kellett elérni, a Debreceni Egyetem földtudományi szakán 428-at.

 

A besorolási döntés legkésőbb augusztus 28-ától az e-felvételi hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amelyről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap. A felvettek a felsőoktatási intézményektől kapják meg a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos teendőkről szóló értesítést – közölte az Oktatási Hivatal.