Kijutott a kanyaró a makói kórházból

Belföldi hírek - szerző: HH

Magyarországon a zárlat alá helyezett makói kórház után Szegeden is megjelent a kanyarójárvány. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pedig a romániai megbetegedések kapcsán jelezte, hogy a térség más országaira is átterjedhet.

 

A romániai háromezer megbetegedésen kívül Európa-szerte már most további mintegy négyezer kanyarós esetről tudni. Kedden Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy lakossági fórumon azt mondta, vélelmezhetően romániai forrású a makói kórházban kimutatott kanyarófertőzés, ami egy Romániából visszatért személytől származik. Az országban összesen több mint hetvenen betegedtek meg, legutóbb szegeden mutatták ki a betegséget egy kórházi dolgozónál.

 

A román egészségügyi minisztérium szerint egy oltásellenes kampány okolható a megbetegedésekért. A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent Romániában. Az ortodox egyház egyébként hivatalosan cáfolta, hogy áldását adta volna a vakcinaellenes kampányhoz.