Komoly ráncfelvarrást kapott a pécsi barlang

Baranya - szerző: HH

Új, természetvédelmi témájú kiállítás nyílt a pécsi Tettyei mésztufa-barlangban, valamint helyreállították a barlang bejárati részét. A Mecseki barlangok világításának környezetbarát átalakítása, bauxittárók biztonságos és denevérbarát lezárása elnevezésű projekt 169,2 millió forint támogatással valósult meg.

 

Pénteken került átadásra a Tettyei-mésztufabarlangban kialakított, korszerű információs eszközökkel felszerelt természetvédelmi témájú kiállítás, valamint elkészült a barlang bejárati részének helyreállítása is.

 

A projekt elsődlegesen az élettelen természeti értékek megőrzésére, a bemutatásuk lehetőségeinek javítására irányul. Ez barlangokat és földtani alapszelvényeket jelent. A projekt két legjelentősebb helyszíne az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufabarlang. Ezen kívül fejlesztések történnek a Szársomlyó-hegyen, a villányi Templomhegyen, a valamint további helyszíneken a Mecsek és a Villányi-hegység területén.

 

A program 2016 telén indult. Azon a télen az Abaligeti-barlangban és a Tettyei-mésztufabarlangban új villamos hálózat került kialakításra, a lámpákat energiahatékony, LED-es világítás váltotta fel. A szükséges helyeken megerősítésre kerültek a látogatók által járható szakaszokon a kőzetek, Abaligeten pedig ezen kívül barlangi monitoring rendszer került kiépítésre, amely a kőzetmozgást, a barlangi levegőt és a barlangi patak, valamint a barlangbejárat környezetének fizikai tulajdonságait méri és mutatja be a látogatók számára. A felújítási tevékenységek összesen 775 méter szakaszt érintettek.

 

Bőven van még mit csinálni

 

A projektből hátralévő időben még megvalósításra kerül a Villányi Templomhegy Természetvédelmi Területen található Ammonitesz-tanösvény korszerűsítése, a cserkúti Czana-domb, valamint a magyaregregyi Vár-völgyi tanösvény felújítása – ezek összesen 5 földtani alapszelvényt érintenek. Ezen kívül további 11, a Mecsekben, valamint a Villányi-hegység területén található védelem alatt álló barlang lezárására is sor kerül és az Abaligeti-barlang bejáratát is felújítjuk.