Közlekedésbiztonságilag ellenőrzik a gyalogosokat

Belföldi hírek - szerző: HH

A gyalogosközlekedést is ellenőrzi a rendőrség a szokatlanul sok baleset miatt – egyelőre csak Budapesten. Az akcióterv szerint hetente kétszer előre be nem jelentett helyeken és időpontokban razziákat tart a főváros útjain.

 

Mint jelezték, csak idén másfél hónap alatt kilenc halálos gyalogosgázolás történt a fővárosban, melyek közül hatban egyértelműen a gyalogos volt a hibás.

 

Balogh Ádám, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, a balesetek leggyakoribb oka, hogy a gyalogosok nem a kijelölt átkelőhelyen mennek át vagy a tilos jelzés ellenére lépnek az úttestre. Mint állítják, egyre többször tapasztalják azt is, hogy a gyalogosok olyan tevékenységet végeznek, ami eltereli a figyelmüket a közlekedésről, és nem néznek körül: telefonálnak, üzenetet írnak vagy éppen zenét hallgatnak – ezeket viszont nem tilos.

 

A BRFK szerint még mindig kirívóan sok haláleset történt az idén a figyelmetlenség miatt, ezért halálos gázolások felvételeivel szeretnék figyelmeztetni a lakosságot arra, hogy körültekintően közlekedjen.

 

A halálos és az elütéses balesetek visszaszorítása érdekében főként a forgalmas kereszteződésekben megkezdték a gyalogosok közlekedésbiztonsági ellenőrzését – jelentsen bármit is, de főként a forgalmas kereszteződésekben fogják csinálni. A cél a gyalogosok közlekedési moráljának javítása.