Labdarúgó Eb – sorsdöntő lesz az utolsó selejtező

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A kedd esti mérkőzésen dől el, hogy Magyarország kijut-e a labdarúgó Eb-re. Az utolsó selejtezőt Cardiffban játssza a magyar válogatott Wales csapata ellen.

 

A kedden 20:45-kor kezdődő mérkőzést az állami csatorna élőben közvetíti.

 

A Wales elleni mérkőzés sorsdöntő, ugyanis amelyik csapat nyer, az – a csoportelső horvátok mögött másodikként – kijut a jövő évi kontinensviadalra.

 

Ha walesi-magyar rangadó döntetlennel zárul, Szlovákia nevető harmadikként megszerezheti az Eb-részvételt jelentő második helyet az ötösben, amennyiben hazai pályán felülmúlja a sereghajtó azeri csapatot. Ha viszont Nagyszombaton meglepetésre az azeriek legalább pontot szereznek, akkor a magyarok számára a cardiffi pontosztozkodás is azt jelentené, hogy megtartják második pozíciójukat.

 

A magyar csapat 34 éve nem jutott ki nagy tornára egyenes ágon: az 1985-ben sikerrel zárult világbajnoki selejtezőket követően csak az előző Eb-re vívta ki a részvételt, négy éve azonban pótselejtezőn biztosította helyét a kontinensviadalra. Amennyiben Walesben nem jár sikerrel a nemzeti együttes, akkor jövő márciusban ezúttal is lesz lehetősége a tavaly őszi Nemzetek Ligája-szereplése alapján erre. Ez esetben két mérkőzést kellene nyerni, az elsőt mindenképpen idegenben, az ellenfelekre pedig a pénteki, nyoni sorsoláson derül fény.

 

Ha a magyar csapat kiharcolja részvételét, akkor akár mindhárom csoportmeccsét a pénteken felavatott Puskás Arénában játszhatná. Hogy a csoportkörben a németek, vagy a magyarok élvezhetik mindvégig a hazai pálya előnyét, az jövő hét szombaton, a bukaresti sorsoláson dőlne el. Viszont ha pótselejtezőre kényszerül a nemzeti együttes, akkor siker esetén is csak kétszer lépne pályára Budapesten, a harmadik meccsét pedig mindenképpen Münchenben vívná a Nationalelf ellen.