Lemondott Mesterházy Attila

Belföldi hírek - szerző: GR

A politikus budapesti sajtónyilatkozatában egyúttal jelezte, hogy nem kíván újraindulni a szocialista párt elnöki posztjáért a következő tisztújításon. A Magyar Nemzet információi szerint Gyurcsány Ferenc visszatérhet a pártelnöki ambíciókat tervező Hiller István hátán.

 

 

Mesterházy Attila csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy lemond a frakcióvezetői- és pártelnöki posztjáról, majd jelezte, hogy nem kíván újraindulni. A politikus azt mondta, az MSZP április 6-án és május 25-én jelentős vereséget szenvedett el az országgyűlési és az európai parlamenti választáson. Az MSZP elnökeként ezekért a kudarcokért vállalja a teljes felelősséget – jelentette ki. Mesterházy a sajtótájékoztatóján arról nem beszélt, hogy a vele együtt az elnökség is távozik-e. A politikus a rövid sajtótájékoztatója után távozott a teremből.

 

Hiller hátán térhet vissza Gyurcsány  

 

Mesterházy távozásával nagy valószínűséggel Hiller István térhet vissza a párt élére- állítja a Magyar Nemzet-, aki 2004-2007 között Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt volt az MSZP vezetője. Az egykori pártelnök előtérbe kerülésével Gyurcsányék befolyása jelentősen megnőhet az MSZP-n belül, így az egykori miniszterelnök visszatérését készítheti elő Hiller.

 

Gyurcsány már jelezte: ha Hiller nem kerül valamilyen vezető pozícióba, elkezdi átcsábítani a szocialista képviselőket, ami nem is lesz nehéz, hiszen előbb-utóbb mindenki át akar majd szállni valamilyen mentőcsónakba. Gyurcsány előtt már itt hatalmas tér nyílik majd, és csak idő kérdése, mikor falja fel az MSZP-t, ha az nem talál ki valamit. Most mindenesetre azok az előőrsök látszanak gyülekezni, amelyek a bukott miniszterelnöknek csinálják a helyet.

 

Az alapszabályon rágódtak

 

Az elmúlt napokban az MSZP alapszabályához való ragaszkodásával próbált meg a hatalom közelében maradni Mesterházy. A szocialista politikus azt állította, hogy komolyan gondolta az elnökség lemondását, ezért arra kéri majd a választmányt szombaton, hogy fogadják el azt. Ugyanakkor szerinte csak teljes tisztújítást tesznek lehetővé a párt szabályai. Ilyenkor a kisvárosi alapszervezetek vezetőit is újjá kell választani, a folyamat hónapokig tarthat.

 

„Én is komolyan gondoltam ezt a lemondást. Mindenki, aki ezt bejelentette, szintén komolyan gondolta. Ezért mondtam azt, hogy én is amellett vagyok, hogy fogadja el a választmány a lemondást, és akkor az egy teljesen világos, egyértelmű üzenetet tud küldeni a társadalomnak, hogy a szocialista párt megújul a vezetés tekintetében, és onnantól kezdve újult erővel vagy lendületet véve – ha szabad így fogalmazni – vág neki a következő kampánynak, majd utána a pártépítkezésnek” – mondta korábban Mesterházy.

 

A teljes tisztújítást ellenezték  

 

A teljes tisztújítást több korábbi vezető szocialista is ellenezte. Lendvai Ildikó a Hvg.hu-nak arról beszélt, hogy túl centralizált párt lett az MSZP. Kovács László pedig kitart amellett, hogy átmenetileg egy testület vezesse a pártot. A szocialisták korábbi elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: hiába hivatkozik Mesterházy arra, hogy ez ellenkezik a szocialisták alapszabályával, meg lehet találni ennek a jogszerű módját is.

 

Horváth is lemondást sürgetett  

 

A budapesti MSZP szerint le kell mondania Mesterházynak és az elnökségnek. Erről Horváth Csaba beszélt az ATV-n még szerda este. A szocialisták alelnöke szerint a párt válságban van, ezért tovább kell lépni. Horváth szerint ha indulna az elnökségért Botka László, akkor a budapesti tagok támogatnák. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, a szombati választmányi ülésen mindenképpen döntenek a folytatásról.

 

Szombaton amellett fogok érvelni – és a budapesti véleményeket is magam mögött fogom tudni –, hogy fogadja el az országos választmány az elnökség lemondását, hogy politikailag új helyzetet tudjunk teremteni, hogy a választók elvárt bizalmának ismét meg tudjunk felelni és egy új típusú politikát tudjunk megjeleníteni. De nagyon őszintén, azt gondolom, hogy a választók ebből az egészből annyit fognak leszűrni, hogy tanult-e az MSZP most már a második pofonjából, vagy pedig ugyanazon az úton halad. Ami biztos halál, ha az MSZP nem tanul a második pofonból, ha ugyanígy folytatná. Ennek nincs alternatívája, tehát nincs B időpont, hogy a szombati választmányi ülés után még lehet maszatolni, tologatni a problémát. Legkésőbb a szombati választmány ezt a dolgot el fogja rendezni” – hangsúlyozta Horváth.

 

HH / MNO.hu