Letölthető a Windows 8.1

Technológia - szerző: GR

Csütörtök délután óta bárki ingyen letöltheti a Microsoft honlapjáról a Windows 8.1-es verzióra frissítő csomagját. Több webshop kínálatában ezzel párhuzamosan teljes szoftverként is megvásárolható: egy gépre telepíthető, OEM kiadása 30 ezer forintba kerül, a régi számítógépről új számítógépre költöztethető változatért 40 ezer forint körüli összeget kérnek el.

 

A Windows 8-cal eltérően a Windows 8.1-et már külön segédprogramok nélkül is be lehet állítani úgy, hogy ne az új csempés nyitóképernyő, hanem a hagyományos Windows Asztallal induljon a rendszer. Ez utóbbi felületbe a 8.1-ben visszakerült a Start gomb, bár ez nem a Windows régebbi verzióinál megszokott Start menüt, hanem a nyitóképernyőt jelenti.

 

A fejlesztők ésszerűbbé tették a nyitóképernyő használatát is, hogy az új verzióban nem kerül rá minden feltelepített program automatikusan. Emellett a rendszer már kompakt méretű, hét colos táblagépeken is elérhető lesz, míg a Windows 8-cal csak vaskosabb típusok voltak elérhetők.

 

A frissítés menete

 

A telepítés abszolút egyszerűre sikerült a Windows 8-ra. A Store alkalmazásból indítható a frissítés egy eltéveszthetetlen Windows 8.1 ajánlatként tűnik a szemünk elé. Az első visszajelzések szerint első körben csak a felhasználók egy része kapta meg ezt az ajánlatot, ami betudható annak is, hogy nem mindenki telepítette rendszeresen a rendszer fontos frissítéseit.

 

 

Amennyiben a windows update-tel minden elérhető fontos frissítés telepítésre került és még mindig nem tűnik fel az alkalmazásboltban a 8.1 letöltésének lehetősége akkor innen manuálisan is elindítható a folyamat. Ezután mintegy 3 gigabájtot letölt a rendszer, majd újraindítja a gépet. Ezzel érdemes vigyázni, a rendszer csak 15 perc türelmi időt ad erre, így csak akkor érdemes elindítani a frissítést, ha nincs halaszthatatlan munkánk.

 

A letöltés alatt egyébként kényelmesen lehet tovább dolgozni, annak befejezésével azonban a telepítő kikényszeríti az újraindítást. Ezután mintegy 20-40 percbe kerül míg visszakapjuk az asztalt, immár a friss rendszerrel. Windows 8-ról indulva sem a felhasználói adatok, sem az asztali, sem a modern felületű alkalmazások nem módosulnak, így elindítható a telepítés minden előkészület nélkül.

 

A Windows 7-ről vagy Windows 8.1 Preview-t használók már nem ennyire szerencsések, mindkét rendszerre új rendszerként települ a végleges 8.1, vagyis kissé zsörtölődve telepíthetjük újra az összes alkalmazásunkat. Első esetben van azért akad egy kiskapu, tehát ha előbb Windows 8-ra frissítünk, majd arról  8.1-re, bár ez nem túlzottan ajánlott megoldás.

 

Az újdonság telepítése után az Internet Explorer 11-hez és az integrált Adobe Flash-hez tölt le egy-egy biztonsági frissítést, valamint a rendszerhez érkezik egy általános javítás (KB2895219). Ezek mellett külön letölt egy RAW-kompatibilitást bővítő frissítés is.