Magyarország 540 főt menekített ki Afganisztánból

Nagyvilág - szerző: HH

A Magyar Honvédség minden magyar állampolgárt hazahozott Afganisztánból, akiről tudomása volt, és az akció során összesen 540 embert – magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárt – menekített ki – közölte a honvédelmi miniszter.

 

Benkő Tibor elmondta: a honvédelmi tárca augusztus 17-én kapta a kimenekítésre vonatkozó feladatot a kormánytól és 18-án délutánra már készen állt az ehhez szükséges katonai erő, technikai eszköz és a repülőgépek, majd a diplomáciai engedélyek beszerzését követően augusztus 19-én hajnalban indult el az akció, amely hét napig tartott.

 

Minden magyart sikerült hazahozni, akiről volt tudomásuk és jelezték, hogy haza akarnak jönni. Hozzátette: a magyar katonákat az elmúlt 18 évben segítő afgánok közül szintén mindenkit sikerült elhozni, aki időben felvette a kapcsolatot a magyarokkal. Összességében a magyar érdekeltségű afgánok 87 százalékát hozták ki, 57 afgán családot, 180 gyermeket.

 

A különböző nemzetek azért menekítik állampolgáraikat és szövetségeseiket Afganisztánból, mert az amerikai hadsereg két évtized után való kivonása után a tálibok ismét ellenőrzés alá vették  az országot, és nem bíznak a rend békés fenntartásában.