Marosi András: nem csak nevében újul meg a Városgazdálkodás

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Az elmúlt időszakban belső szakmai körökben és nyilvánosság előtt is folyt vita arról, hogy a városgondnokság átszervezését miként lenne célszerű végrehajtani. A célkitűzések, a fejlesztések előkészítése és megvalósítása, de az önkormányzati vagyon kezelésével kapcsolatos feladatok is világossá tették, hogy változtatásra van szükség.

 

 

Városgazdálkodás – mutatott rá Baksai Endre Tamás a szervezet feladatait is tükröző új elnevezésére, mely intézményi rendszerében is megújul. Ez nem csak egy másik elnevezés, hanem teljesen új megközelítésben szeretnénk a város lakossága számára a közszolgáltatást nyújtani, magasabb színvonalon és jóval szerteágazóbb tevékenységi körrel – fogalmazott Harkány polgármestere.

 

A leendő feladatok körébe – melyet a klasszikus városgondnoksági feladatokon túl nyújtani kell – a város nagy ingatlanállományának kezelése is hozzátartozik, ami az elmúlt időszakban nem kapott kellő odafigyelést, így nem volt hasznosítva sem.

 

A szolgáltatások két irányba ágaznak: a lakosság és a vállalkozók számára nyújtott tevékenység mellett a leendő nagyprojektekben való szorosabb, aktívabb részvétellel is bővül a feladatok köre.

 

Új cég, új vezető

 

Az új társasági formát is képviselő szervezet élére – mintegy féléves egyeztetés eredményeként – a városvezetés Marosi Andrást jelölte ki.

 

A nős, 43 éves bólyi szakember 1996-ban végzett a Nyugat-magyarországi Egyetemen, melynek utolsó évében Budapesten, az Erdészeti Tudományos Intézetben tevékenykedett tudományos munkatársként. Az egyetem befejezése után kezdett dolgozni. A tudományos világból kitekintve a vállalatvezetés és menedzsment területén kezdett tevékenykedni, igazgatóként egy állami erdőgazdálkodási cégnél.

 

Itt egy születendő cég munkáját kellett összeállítanom, gazdaságilag eredményessé tenni – mondta Marosi András. A négy évet átölelő munka után állami kezdeményezésre az erdőgazdaság mellékágait kiszervezték és eladták, amit megvásárolva saját vállalkozásaként – Bólyi Csemetekert Kft. – üzemeltetett tovább. Mint mondta, az eddig tanultakat és tapasztalatait kívánja Harkány szolgálatába állítani.

 

A Városüzemeltetés gazdasági társasággá alakításának szervezője és új vezetője az elmúlt hat hónapban is Harkányban tevékenykedett, amikor szerződéses formában az erdészeti feladatok ellátása mellett a dísz- és gyógynövénykerttel foglalkozott. Egyebek mellett ő végezte a város és a fürdő területén azt a nemrég bemutatott felmérést, mely az ősparkok jelentős faállományát mentette meg és rámutatott az arborétum hasznosíthatóságára.

 

A létesítendő gazdasági társaság célja az, hogy a városgondnokság szó és az e mögött rejlő folyamatok és elképzelések picit a városgazdálkodás irányába mozduljanak el – fogalmazott Marosi András a hétfői közmeghallgatáson. Hozzátette: közel kilencven olyan személy dolgozik Harkányban, akik a város jobbá és szebbé tételében – akár az építőipari, akár a kertészeti munkákban – részt vesznek. Az új vállalat megszervezésekor nagyon fontos azt szem előtt tartanunk, hogy az ő munkájuk és hatékonyságuk növekedjen. Az új szervezeti formában racionálisabb irányítást és jobb pénzügyi lehetőségeket tudunk számukra biztosítani.

 

A Városgazdálkodás kialakításából kétféle hasznot remélünk – mondta az épülő szervezet vezetője, kiemelve ennek kapcsán a költségek csökkentését és a következő években előreláthatóan megérkező pályázati pénzekhez való önerő biztosítását.