Megváltoztak az utcanevek – akad tennivaló

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Megváltoztatták azon utca- és városrészek neveit, amik a XX. századi önkényuralmi politikai rendszeréhez kapcsolódó neveket viseltek. A tervezett változásról korábban már beszámoltunk, az utcanévtáblák cseréje egyenlőre várat magára.  

 

A képviselő-testület határozatban az alábbi cserékről döntött:  

 

– Korvin Ottó utca → Corvin utca

– Rózsa Ferenc utca → Rózsa utca

– Sallai Imre utca → Deák Ferenc utca

– Zalka Máté utca → Than Károly utca

– Ságvári Endre utca → Ságvári utca

– Zója utca új → Zsolnay Vilmos utca

– Ságvári Endre üdülőtelep → Ságvári üdülőtelep

 

A lakcímkártyák cseréje ingyenes, az okmányiroda hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 07:30 – 12:00, szerdán: 07:30 – 12:00 és 12:30 – 17:00 óráig tart nyitva.  

 

 

Az utcanévváltozással érintett lakos lakcímigazolványába (vagy régi típusú személyazonosító igazolvánnyal történő ellátása) a régi megnevezés helyett az új közterületnév átvezetése szükséges. Amelyik lakos rendelkezik gépkocsival, a forgalmi engedélyében történő lakcímváltozás bejegyzése is szükséges. Ha az adott utcában lakónak egyéni vállalkozása, gazdasági társasága van, akkor annak székhelyének/telephelyének/postai címének megváltozásának bejegyzése szükséges. Ha a gazdasági tevékenység végzése működési engedély, telepengedély vagy más hatósági engedély köteles, akkor az azokban megjelölt közterület nevek megváltozása miatti cseréjét is meg kell tenni. A lakosok különböző pénzintézetekkel kötött szerződéseikben az adatok megváltozását be kell jelenteni. Az adott hatóságnál, szervnél, pénzintézetnél az új adatok bejegyzésének eljárása az ügyfél bejelentése alapján indul meg.  

 

  A lakcímigazolvány, forgalmi engedély cseréje, egyéni vállalkozás adatváltozásának nyilvántartásba vétele, a telepengedély, valamint a működési engedély cseréje az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. tv. alapján illetékmentes. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. tv. módosítása és a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. Tv. 32/C. § (1) bekezdése alapján tárgyánál fogva díjmentes.  

 

  Gazdasági társaságoknál a közterület nevének változását illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságnak, ha az önkormányzati döntés alapján a cég székhelyének (telephelyének, fióktelepének) a cégjegyzékbe bejegyzett utcanév, illetve házszám változására vonatkozik. A cég a közterület nevének változását 180 napon belül köteles bejelenteni a cégbíróságnak, illetve a cégjegyzékben vezetett adataik első változásakor. Gazdasági Társaság esetén alapító okiratot/alapszabályt kell módosítani, közjegyzői, ügyvédi költség azonban az ügyfelet terheli – áll a jegyzői közleményben.