Mikes Éva felügyeli majd a baranyai fejlesztéseket

Baranya - szerző: HH

A gazdaságfejlesztési stratégia részeként a kormány négy gazdaságfejlesztési zónára osztotta Magyarországot. Ezek élére négy kormánybiztost neveztek ki, akik a fejlesztésekért lesznek felelősek.

 

A Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zónába Baranya, Somogy és Tolna tartozik, a komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos dr. Mikes Éva lesz. A pécsi Mikes a kilencvenes évek első felében a megyeszékhely alpolgármestere, majd országgyűlési képviselő és 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt.

 

A kormány szerint figyelemmel kíséri majd a zónát érintő ágazati európai uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztési koncepciók, tervek előkészítését és végrehajtását, tájékozódik a gazdasági szereplők által megvalósítani tervezett beruházásokról és fejlesztési igényeikről. Véleményezi a zónát érintő fejlesztési terveket – ideértve a turisztikai fejlesztési térség tervezésével és a tervezett turisztikai projektekkel kapcsolatos dokumentumokat is -, valamint a Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséhez kapcsolódó, európai uniós és központi költségvetési források biztosítását szolgáló döntések tervezeteit. Részt vesz a feladataihoz kapcsolódó kormányzati egyeztetéseken. A kormánybiztos együttműködik a gazdasági együttműködésben érintett, illetve a zónájában megvalósuló fejlesztésekhez csatlakozó régiók állami, önkormányzati és gazdasági szereplőivel, az egyes tervek és koncepciók véleményezése körében a Pécsi Tudományegyetemmel, valamennyi, a fejlesztésekkel érintett állami, önkormányzati és civil szervezettel.

 

A Fejér, Győr, Vas, Zala, Veszprém és Komárom megyét összefogó Északnyugat-magyarországi térségért Navracsics Tibor fog felelni. Palkovics László miniszter a jövőben már a Borsod, Hajdú, Heves, Jász, Nógrád és Szabolcs megyéket kapta feladatul Északkelet-magyarországi kormánybiztosként. Nemesi Pál a Bács, Békés és Csongrád megyéket tömörítő Dél-alföldi térség biztosa lesz.