Mindjárt itt a Windows 8.1

Technológia - szerző: KT

Egy év sem telt el a gyengeségekben bővelkedő Windows 8 megjelenése óta, máris itt az új verziószámmal bíró frissítés. A június 26-ai Windows 8.1 Preview Relase kiadását sokan várták: kiderül, mennyivel lett használhatóbb az eredeti Windows 8-hoz képest.

A Windows 8.1-nél megújul a Start képernyő, így új csempeméretekkel és jobb testreszabhatósággal gazdálkodhatunk. A lezáró képernyőhöz most már fotót is adhatunk, az összes alkalmazás elérése pedig sokkal egyszerűbb lesz, mint korábban, ugyanis a Start képernyő alkalmazás-menedzsmenttel is kiegészült. Az alkalmazásokat akár még csoportokba is rendezhetjük a jobb átláthatóság és az egyszerűbb elérés érdekében. Alkalmazás könyvtárak sajnos nincsenek és a jelek szerint nem is lesznek, legalábbis egyelőre.

Jó hír, hogy a Start képernyő mostantól megkaphatja az asztal hátterét, de beépített hátterek közül is választhatunk, valamint a színek is variálhatóak. Fejlődött a kereső és a Modern UI multitasking képessége is jobb lett: mostantól a nagyobb kijelzőkön kettőnél több alkalmazást is egymás mellé pakolhatunk Metro UI alatt.

A Windows 8.1 első és egyetlen bemutató kiadása június 26-án jelenik meg, a végleges változat pedig október folyamán, a Windows 8 megjelenésének egyéves évfordulója környékén érkezhet meg. A bemutató kiadás megjelenéséről értesítést kapnak majd a Windows 8 felhasználók, így a megjelenéssel egy időben azonnal, ingyenesen telepíthetik is azt. Persze a telepítés nem kötelező – és az alábbiakat elolvasva bizony sokan el fognak gondolkodni azon, hogy kipróbálják-e a szoftvert.

A helyzet az, hogy aki a Windows 8.1 bemutató kiadását telepíti, majd később ugyanarra a rendszerre a végleges Windows 8.1-et is telepíteni szeretné, az összes Metro UI, illetve asztali alkalmazását újra kell telepítenie. A személyes adatokat nem érinti a probléma.

A fenti kellemetlenséget megúszhatjuk, ha csak a végleges Windows 8.1-et telepítjük. A végleges változat érkezéséről szintén értesítő szól majd, a szoftvert pedig a Windows Store-ból lehet beszerezni. A Windows 8.1 telepítése nem kötelező jellegű, bárki dönthet úgy, hogy a megszokott Windows 8-at használja. Persze az újratelepítést Windows RT alatt sem lehet megúszni: aki a Windows RT 8.1 bemutató kiadását kipróbálja, az összes Windows Store-ból beszerzett Metro alkalmazást újra le kell töltenie. Ez a probléma a Windows RT 8.1 végleges kiadását nem érinti, az alkalmazásvesztés nélkül telepíthető lesz.

A Windows RT felhasználók számára jó hír, hogy a 8.1-es frissítéssel végre az Outlook is megjelenik az Office szoftvercsomagban. A jelenlegi Windows RT az Office 2013 Home & Student változatával érkezik, amelyből hiányzik az Outlook és a levelezőprogramot külön megvásárolni sem lehet, ugyanis egyelőre nincs ARM alapú konfigurációkra szánt változata. A Windows RT új kiadásával ez a helyzet szerencsére pozitív irányban változik.

ipon/HH