Modern ultrahanggal gazdagodott a pécsi gyermekklinika

Technológia - szerző: HH

Éves szinten közel ezer vizsgálatot terveznek elvégezni azzal az új ultrahanggal, ami a korábbinál sokkal jobb felbontású képével precízebb vizsgálati eredményt biztosít az orvosok számára.

 

Életkortól függően a gyermekek 5-10 százaléka szenved valamilyen szintű vizelet-, illetve székletinkontinenciában. A pécsi gyermeksebészet országos centrumként fogadja az ilyen zavarral küzdő betegeket az ország egész területéről.

 

A pécsi gyermeksebészet egyik fő profilja a gyermekurológia. Az osztályon saját nyomásmérő – manometriás – labor működik, ami fontos eleme a gyermekkori vizelési és székelési zavarokkal küzdő gyermekek kivizsgálásának és nyomon követésének. A vizsgálatokkal mind az organikus, mind a funkcionális eredetű vizelet- és székletürítési zavarok kivizsgálásában a terápiát is meghatározó információkhoz jutnak a szakemberek. Ennek a folyamatnak az egyik fontos láncszeme az ultrahangos vizsgálat, amelynek az a szerepe, hogy pontos képet kapjanak az orvosok a beteg állapotáról.

 

Az eszközzel az urológiai vizsgálatokon túl az általános radiológiai diagnosztika fejlesztésére is lehetőség nyílik. Ezek mellett a hasi sebészeti kórképekben szenvedő betegek, így például hasi tumorok, vakbélgyulladás, epekövesség vizsgálatában is segítséget nyújthat az ultrahang készülék, amely tehát igen széles körben használható.

 

A mintegy hatmillió forintba kerülő készülék forrását a K&H Gyógyvarázs program, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., és a Budapest Bank biztosította, a hiányzó összeget a Visszatérés Alapítvány pótolta ki.