Nagymesterdömping a 37. harkányi nemzetközi sakktornán

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Harminchetedik alkalommal rendezik meg a Harkányi Tenkes Kupa Nemzetközi Sakkversenyt. A november 23-án induló megmérettetésre eddig több, mint hetvenen jelentkeztek, a szervezők szerint az asztaloknál három nemzetközi nagymester, nyolc nemzetközi mesterrel és nyolc Fide mester is játszani fog.

 

A dél-dunántúli városban a magyar versenyzőkkel együtt eddig 11 ország képviselteti magát: horvát, ukrán, szlovén, osztrák, román, cseh, francia, spanyol, német és iráni sakkozók is jelezték részvételi szándékukat, közülük sokan már régi visszajáró vendégek. Az idei megmérettetésen is biztosan asztalhoz ül Káposztás Miklós a Bp. Vasas SC nemzetközi mestere, mesteredző, aki az eddigi összes Tenkes Kupán részt vett.

 

A tornára előzetesen több mint hetvenen jelentkeztek. A verseny mezőnye A és B csoportra oszlik, a végleges létszám várhatóan meghaladja majd a százat, köztük a szervezők szerint három nemzetközi nagymester, nyolc nemzetközi mesterrel és nyolc Fide mester is lesz.

 

A jelentkezők között ott van Sax Gyula olimpiai bajnok nemzetközi nagymester is, aki az 1978-ban Buenos Airesi olimpián aranyérmet szerzett magyar csapat meghatározó tagja volt. A versenyen Faragó Iván nemzetközi nagymester is részt vesz, aki olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, és kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, magyar bajnok. Faragó a versenyzésen kívül vállalta, hogy november 24-én, vasárnap délután 15 órakor a Harkányi Gyógyfürdő Márványtermében szimultánt ad az érdeklődőknek, így nem csak a Tenkes Kupa résztvevői, hanem akár a fürdő vendégei is asztalhoz ülhetnek nevezési díj nélkül, korlátozott számban, a nevezések sorrendjében.

 

A 37. Tenkes Kupára november 23-án délután fél háromig a helyszínen is lehet nevezni. A november 24-i és a december 1-i utolsó forduló délelőtt 9 órakor kezdődik, az összes többire délután 15 órakor kerül sor. Nevezni lehet online is a www.baranyasakk.hu weboldalon, ahol elérhetőek az eddigi nevezők, a pontos versenyprogram, valamint a verseny alatt az aktuális párosítások és sorrendek is láthatóak lesznek.

 

(PécsiSTOP, 2013. 11. 19.)