Nem bírnak a kaliforniai tűzzel

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Nem bírják megfékezni azt a kaliforniai erdőtüzet, mely egy hete tombol Amerikában. Donald Trump elnök természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az egész államot, felelőssé pedig az erdőgazdálkodás rendszerét tette.

 

A Kalifornia északi és déli részén egyaránt pusztító lángokat szítják az óránkénti 50-65 kilométeres sebességű, a kontinens belseje felől érkező széllökések. Az oltást a szárazság is nehezíti. Hétfőn este több mint 4500 tűzoltó volt talpon, és érkezett segítség a környező tagállamokból is. A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, az áldozatok egy része ugyanis a felismerhetetlenségig összeégett, és azonosításukhoz DNS-vizsgálatra van szükség.

 

Hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett, míg az eltűntek száma 228 volt. A Kalifornia történetének eddigi legpusztítóbb tűzvésze egyelőre nem enyhül. Bár még pillanatnyilag az anyagi károk számbavételéről sem lehet szó, a The Washington Post helyszínen lévő tudósítója arról számolt be: a hatóságok és az egykori lakók is azt fontolgatják, hogy Paradise városkát nem építik újjá.