Nem csak a kukások érkeznek a kitett szemétért

Helyi - szerző: HH

Valóságos dömping van a lomtalanítás két napja táján Harkány utcáin. Az ilyenkor megjelenő gyűjtögetők dolgát a 20 órától érvényes kijárási tilalom is nehezíti, így minden beszerzés a nappali órákra marad.

 

A Dél-Kom éves terve szerint november 18-án és 19-én, azaz szerdán és csütörtökön szállítja el a lomtalanításra kirakott szemetet. Azt kérik, a megelőző este rakja ki mindenki a lomot.

 

Leginkább a délutáni és kora esti órákban bolydul meg a város, rosszabbnál rosszabb állapotban lévő kisteherautóktól és utánfutós szerelvényektől hemzsegnek a harkányi utcák. Nem egyszer komoly versengés is folyik a szemétért. Nem példa nélküli, hogy a gyűjtögetők házak udvarán kidobás előtt álló összekészített, kiszemelt portéka miatt odáig merészkednek hogy azt már onnan emelik el. Bevett gyakorlat az is, hogy a lakókat háborgatják az elsőbbségért vagy a ház táján elvihető egyéb holmi felkutatásáért.

 

Kedd este a Petőfi utcában egy gáztűzhely és a mellé rakott fémdarabok miatt fajult kis híján tettlegességig a gyűjtési vágy két kisebb csoport között, míg az üdülőtelepen udvarból próbáltak elvinni egy nem is kidobásra szánt étkezőasztalt.

 

A jellemzően szomszédos falvakból érkező gyűjtögetők elsősorban fémeket keresnek, de visznek mindent ami mozdítható és pénzzé tehető, nem egyszer a lomtalanítás ürügyén bővítve tevékenységi körüket vagy a kutatási területet.

 

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy ne hagyja értékeit őrizetlenül udvarán, teraszán, ne hagyjon semmit szem előtt autója belsejében és ne engedjen betekintést lakása helyiségeibe. Amellett, hogy a tolvajt az alkalom szüli, a néhány száz forintnyi haszonért házaló gyűjtögetők félő, hogy későbbi időpontban visszalátogatnak a kiszemelt értékekért. Ez a korábbi években is az üdülőtelepen volt igazán jellemző, ahonnan szép számmal tűntek el szerszámok, kisgépek.

 

Ha lehet, a lomot csak az esti órákban tegye ki háza elé, és ha idegenek szomszédjai holléte vagy szokásai felől érdeklődnek ne adjon információt. Elutasító válasz esetén a kisebb csoportokban, de legalább párban érkező gyűjtögetők agresszívvá válhatnak, ezért lehetőség szerint kerüljön minden interakciót. Kirívó esetekben jegyezze fel az autó rendszámát, típusát és színét, mellyel érkeztek, ha teheti, fotózza le telefonjával.