Nem volt fennakadás az e-személyi intézésében

Helyi - szerző: HH

Több, mint egy tucatnyian igényelték az első munkanapon az új személyi igazolványt, mely a társadalombiztosítási és adókártyát is kiváltja. Az e-személyi választható opcióként digitális aláírás hitelesítésére is alkalmas, ehhez azonban az ujjlenyomatunkat is el kell tárolni a magas biztonságú chipjében.

 

 

Január elsejétől érezhetjük hatását annak a kormányzati intézkedéscsomagnak, mellyel a bürokrácia csökkentését célozták meg. Szintén január elsejétől igényelhető az a plasztikkártya is, mely személyes adatok tárolása mellett a TB- és adókártyákat is helyettesíti. Az elektronikus okmány az új szabályok szerint a korábbi 21 napos határidő helyett 8 nap alatt érkezik meg az okmányirodába.

 

Az okmányt díjmentesen lehet kérni függetlenül attól, hogy a régi személyi igazolvány mikor jár le. Harkányban az első munkanapon közel egy tucatnyian igényelték az új okmányt, a kiszolgálásban nem volt fennakadás.

 

A közeljövőben lehet megvásárolni azt a kártyaolvasót, amit a számítógéphez csatlakoztatva digitálisan is aláírhatjuk üzeneteinket, dokumentumainkat azon a ügyfélkapuk számára, amik ezt a funkciót igénylik. Ehhez a szolgáltatás díjmentes igénylése mellett ujjlenyomatot kell adni, amit már a központi nyilvántartás is személyi adataink mellé csatol.

Több évig eltarthat, mire mindenhol lesz a kártya olvasására alkalmas eszköz. Elsőként a határátkelőhelyeket és a rendőrautókat szerelik fel vele, majd az adóhivatalokat, társadalombiztosítási igazgatóságokat.