Orbán Jordániában: Közép-Európa a jordániaiaknak is ígéretes régió lehet

Nagyvilág - szerző: GR

Jó együttműködési lehetőséget lát Magyarország és Jordánia között a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Abdalláh Enszúr.

(fotó: MTI / Miniszterelnökség / Burger Barna)

Ha a jordániai befektetők Magyarországot választják, nemcsak Magyarországra jönnek, hanem a gazdaságilag ígéretes, emelkedőben lévő Közép-Európába is, amely az Európai Unió növekedési motorja lesz – mondta Orbán Viktor hétfői ammáni sajtótájékoztatóján, miután hivatalos jordániai látogatása során tárgyalt Abdalláh Enszúrral, az ország miniszterelnökével.

A két kormány képviselői a tájékoztató előtt gazdasági, oktatási és energetikai együttműködésről írtak alá megállapodást.

Orbán Viktor ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Magyarország nagyon jó üzleti lehetőséget lát Jordániában és az egész régióban. Hozzátette: Magyarországnak nagyon jó tapasztalatai vannak a jordániai üzletemberekkel kapcsolatban.Jordániai kollégájának jelezte: Magyarország erős a vízgazdálkodás, az energetika – azon belül a nukleáris energia – terén, amelyeken együttműködést kínált Ammánnak, csakúgy, mint az egészségügy és az oktatás területén.

A nukleáris energiával kapcsolatban Orbán Viktor az MTI kérdésére azt mondta: Magyarország nem nukleáris hatalom, de technológiában és mérnökökben nagyon erős, így ezeken a területeken fontos partnere lehet Jordániának.

Abdalláh Enszúr emellett a mezőgazdasági és a turisztikai kooperáció fontosságára hívta fel a figyelmet.

A plenáris megbeszélésen szóba került a szíriai konfliktus is, amellyel kapcsolatban a jordániai kormányfő a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy országa továbbra is stabil, nyitott, és példát tud mutatni a többi közel-keleti országnak, hogyan kell békében élni.

Orbán Viktor erről azt mondta: Európa elég tanácstalan Szíria ügyében, mert nem tudni, pontosan kit is kellene támogatni. “Könnyű összedönteni egy politikai rendszert, de nehéz újat építeni helyette” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Európai Unió együttműködést alakított ki a szíriai ellenzéki képviselettel, de – mint fogalmazott – “nem vagyunk vakok, látjuk, hogy ez belül rendkívül tagolt”. A konfliktus ügyében leginkább a helyiekre kell hallgatni – emelte ki.

A magyar kormányfő emlékeztetett egyúttal arra, hogy az uniós állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján minden vezető elkötelezett volt a gyors megoldás mellett a régió stabilitása érdekében.

A miniszterelnöki vizit után az Orbán Viktor vezette magyar delegáció – amelynek tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára – találkozott II. Abdalláh királlyal, valamint a jordániai felsőház és alsóház elnökével.

Délután a küldöttség – amelynek része egy 40 tagú üzleti delegáció is -, jordániai-magyar üzleti fórumon vesz részt.

Sportlétesítmény-fejlesztési együttműködésről tárgyalt Ammánban a magyar kormánybiztos

Sportlétesítmény-fejlesztési és -üzemeltetési együttműködési lehetőségekről tárgyalt Vígh László, a kiemelt sportlétesítményekért felelős magyar kormánybiztos hétfőn Ammánban. A jordán fővárosba vasárnap érkezett az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar politikai-üzleti delegáció, amelynek tagja Vígh László is.

A kormánybiztos a szintén a sportközpontokért felelős jordán tisztségviselővel folytatott tárgyalása után Ammánban az MTI-nek elmondta: Jordánia hasonló helyzetben van, mint Magyarország, mivel többségében az 1950-es, 60-as, 70-es években épült sportlétesítményekkel rendelkezik, amelyeket mindenképpen fel kell újítani.

Mivel Magyarország a sportlétesítmény-fejlesztésben előrébb jár, hiszen már elindult például a stadionprogram, az ezzel kapcsolatos magyar tapasztalatokat szívesen vennék Jordániában csakúgy, mint a sportolóképzés területén – közölte Vígh László.

Hozzátette: minderről májusban vagy júniusban megállapodás is születhet Budapesten a két fél között.

(forrás: MTI / Helmeczi Zoltán)