Orbán rendbe tette a sorkatonaság kérdését

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az M1 kérdésre válaszolva. A kérdés Kövér László házelnök korábbi kijelentése miatt vált aktuálissá.

 

A miniszterelnök közölte, hogy Kövér korábbi kijelentésével kapcsolatban nincs vita, a házelnök nem a sorkatonaság bevezetéséről beszélt. Orbán Viktor azt is megerősítette: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen. Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök.

 

Kövér hibának nevezte a sorkatonaság eltörlését

 

Kövér László korábban katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, a visszaállítását azonban véleménye szerint jelenleg egy uniós tagállam nem tudná hatékonyan megoldani, ahhoz összeurópai döntésre lenne szükség. Az Országgyűlés elnöke a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap című újságnak pénteken azt mondta: a sorkötelezettség eltörlése miatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani.

 

A házelnök hozzátette: ha ma – anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás – vissza akarnák állítani a sorkatonaságot, az erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg.