Példamutató együttműködés a FEMA-ban – FOTÓK!

Baranya - szerző: Kacsúr Tamás

A hatóságok példamutató együttműködéssel fékezték meg a régi bevásárlóközpont lángjait. Tegnap 15 órakor érkezett jelzés a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Főügyeletére, hogy Pécsett, a Sztáray úton, a korábbi bevásárlóközpont tetőszerkezete ég – tájékoztatott a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, dr. Sárkány Sándor.

A jelzett helyen, a használaton kívüli épület tetőszerkezetének mintegy egyharmada, ezer négyzetméter terjedelemben, valamint a kupola szerkezetének hozzávetőlegesen kétharmada égett. Az épület le volt választva a villamos hálózatról, gázvezeték nem volt bekötve.

A Katasztrófavédelem nyolc tűzoltó egységgel hármas kiemelt fokozatban vonult a helyszínre, jelen volt a pécsi tűzoltóparancsnok, és a tűzoltósági felügyelő, valamint a megyei tűzoltósági főfelügyelő is. Az egységek Pécsről, Komlóról érkeztek, majd később csatlakozott egy siklósi csapat is.

Az oltást nehezítette, hogy az épület közvetlen közelében található három föld feletti tűzcsapból a beavatkozás megkezdésétől számított mintegy egy-másfél órán át nem lehetett vizet vételezni, az épületen belül található négy fali tűzcsap elzáró szerelvényei hiányoztak. Amíg nem volt lehetőség a tűzcsapokból vizet vételezni, addig a tűzoltók a gépjárművekről elsősorban a tűz továbbterjedésének megakadályozására összpontosították az erőket.

A Tettye Forrásház Zrt. szakemberi is a helyszínre érkeztek, akik a vízvételezési problémát megoldották, a tűzcsapok vízhozama megfelelő volt.

A felderítés fázisában az épület átvizsgálása során a tűzoltók benntartózkodó személyt nem találtak.

A tüzet végül fél hét körül sikerült körülhatárolni, hét órakor lefeketítették, nyolc órára eloltották. A tegnapi napon a káreseti helyszíni szemlét is lefolytatták a tűzoltók, és az eset kapcsán – annak fokozatára is tekintettel – tűzvizsgálati eljárás indul, amelynek célja a tűz keletkezési okának megállapítása. A tűzoltók hőkamera, láncfűrész és gyorsbeavatkozó felhasználásával a tűzgócok feltérképezését elvégezték, az utolsó egység esete 10 órakor vonult vissza állomáshelyére.

Az esemény során a Rendőrség és a Mentőszolgálat is a helyszínre vonult. Az épület oltási munkájába 31 tűzoltó végzett beavatkozást, akik között tartalék is volt, hogy a megfelelő pihentetés is megoldott legyen. Az oltás során a gépjárművekből 22000 liter vizet használtak fel, valamint 4 tűzcsap közel 5 órán át folyamatosan üzemelt.

Teljes képgaléria itt: