Politikai nyomásgyakorlást lát az alacsony TAO-támogatottság mögött a sportegyesület vezetője

Helyi - szerző: HH

A Harkányfürdő SE támogatása is nyögi az energiaválság viszontagságait. A civil szervezet vezetője kevesli egyes vállalkozások hozzájárulását, politikai döntésnek tudja be a 39 milliós TAO-t kiegészítő apró, ám hangsúlyos hányadot.

 

A Harkányfürdő Se a tavalyi évben 39 millió forintos TAO – adót csökkentő módon átadható – támogatást kapott, míg Harkány önkormányzata 11,75 millió forinttal támogatta a működését. Az idei év a költségvetésében a város összesen közel 9,5 millió forintnyi támogatást különít el számukra, míg annak teljes energiadíját is fizeti.

 

Mint Horváth József, az egyesület vezetője a csökkent támogatásra mutatva megjegyezte, a városban pályázatot nyerő cégek több TAO-val is támogathatnák egyesületét. A pénzügyi bizottság előtt tett felszólalásában nevesítette is azt a közel ötmilliárd forintnyi közbeszerzést elnyerő céget, mely mindössze egyszer kétmillió forinttal támogatta az egyesületét, mert – mint a cégvezetővel folytatott megbeszélésére hivatkozva fogalmazott – valószínűleg politikai döntés miatt annak Pécsre, a PMFC-hez és Szentlőrincre kellett több támogatást nyújtania.

 

Ugyan Horváth a bizottsági ülésen tagadta, de egyesületének utolsó hivatalos kimutatása – év végi állapotot rögzítő kötelező mérlege – szerint estek a tagi bevételei is: a korábbi év 1,528 millió forintos tagdíjból származó bevételét tavaly már csak 593 ezer forintban realizálhatta, viszont a 2021-es évet saját, ugyancsak közhiteles kimutatása szerint 22,4 millió forint maradékkal zárta a több mint 62 milliós költségvetés mellett. Horváth a támogatások mértékének megfelelően transzparensebb működésre vonatkozó felkérésre nem adott választ.

 

A városi infrastruktúrát is használó Harkányfürdő Se számos sportágat tömörít, az utánpótlástól a felnőtt ágakig. Soraiba tartozik ugyan az osztályukban visszaeső felnőtt labdarúgók mellett a város kevésbé sikeres úszócsoportja is, de jelenleg a kiemelkedő eredményeket jegyző kézilabdázók vagy az asztaliteniszezők sikeres és népes tábora, valamint a megállíthatatlan lendülettel előre törő fiatal labdarúgók csapata is az egyesület égisze alatt játszik.