Rekordkísérletre készül a szigetvári zeneiskola

Baranya - szerző: HH/MTI

A Zrínyi-emlékév keretében a szigetvári zeneiskola 1566 percen keresztül a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat fog játszani. A mintegy ötven jelenlegi és egykori növendék valamint oktató Guinness-rekordkísérletére a Balatonon fog sor kerülni.

 

 

Magától adódott, hogy Guinness-rekordkísérlet is egyben – fogalmazott Hóvári János, aki felidézte, hogy 2001-ben a szigetváriak egyszer már megkísérelték a rekordfelállítást, akkor azonban hitelesítési problémák merültek fel. A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke elmondta, hogy a 1566 perc hajózás és zenélés ötlete Deichler Andrástól, a baranyai város zeneiskolájának igazgatójától származik.

 

Az esemény részleteiről szólva elmondta, hogy a zenészek hajója augusztus 26-án, pénteken 18 óra 20 perckor fut ki a balatonföldvári kikötőből. Az 1566 perc másnap 20 óra 6 perckor telik le, amikor a zenészek a siófoki kikötőben partra szállnak. Közben 21 helyen – többek között Tihanyban, Badacsonyban, Szigligeten, Keszthelyen és Balatonfüreden – kötnek ki és köszöntik zenével a kikötőkben tartózkodókat.

 

A kikötőkben többször is előadják majd Kraul Antal Zrínyi-indulóját a zenészek, a darabban a horvát Ivan Zajc Zrínyi-operájának egyes melódiái is felcsendülnek.