Statisztikával cáfolja a rendőrség az Eurostat gyilkossági mutatóit

Belföldi hírek - szerző: HH

Az unió területén 2017-ben 5200 gyilkosság történt – derül ki az Eurostat összesítéséből. Magyarország a tizennyolcadik helyen áll, ami a hatodik legrosszabb statisztika.

 

A legtöbb embert Lettországban ölik meg, őt Litvánia követi. Észtország és Málta után Belgium következik, és Magyarország jön a sorban. A százezer főre vetített legkevesebb emberölést Luxemburg jegyzi az Eurostat szerint.

 

A százezer lakosra jutó 1,6 gyilkosságot azonban vitatja a rendőrség, iziben kiadott statisztikájuk szerint ez csak 0,92, ráadásul az elmúlt két évtizedben csökken is az emberölések száma – vagyis amiről ők beszélnek, a rendőri eljárásban regisztrált szándékos befejezett emberölés. Mint hozzáteszik, az adatok az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika rendszeréből származnak, amely úgynevezett követő statisztika; minden esetben a tárgyidőszakban lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást. Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.

 

A most bemutatott rendőrségi statisztikát árnyalja a 2016-os év, ahol a már említett rendszerből nyert adatok alapján a rendőrség szerint 96 emberölés történt, míg a Legfőbb Ügyészség ugyanerre az évre 226 folyamatban lévő ügyet vallott be.

 

Anomáliáért nem kell messzire menni. Október végén ugyanis Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője állt ki a nyilvánosság elé, amikor egy állami tévécsatornán azt állította, hogy a hónapban 50 halálos közúti közlekedési baleset történt. Ezzel szemben az igazság már akkor is az volt, hogy naponta összesítve a balesetben elhunytak száma 92-re rúgott.

 

A játék a szavakkal könnyen okozhat hasonló nézeteltérést, ugyanis a mindent meghatározó statisztikákat alakítva nem mindegy, hogy miben indítottak nyomozást illetve mi lett az ügyből. A köznyelvben értendő betörés és gépkocsifeltörés helyett például sokszor helytálló lopásról beszélni, gyilkosság – azaz szándékos emberölés – helyett pedig a halált okozó súlyos testi sértés is megfelelő kitérő lehet, mely mégsem hangzik annyira rosszul – a választóvonal a szándékosság kérdése, mely épp az ügyészségen csúcsosodik ki.