Sebészeti robotot kapott a PTE klinikája

Technológia - szerző: HH

Szerda délután ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE-KK) Janus Pannonius Klinikai Tömbjében az új robotsebészeti eszközt.

 

 DaVinci Xi sebészeti robot a PTE klinikáján

 

Az uniós helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos támogatásából megvalósult projekt egyik kiemelt tartalmi eleme a DaVinci Xi sebészeti robot beszerzése, mellyel először Pécsen lett felszerelve vidéki kórház.

 

A géppel nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni a jövőben a régió legnagyobb fekvőbetegellátó intézményében.

 

Az orvosképzést is szolgáló gép lehetővé teszi, hogy különböző oktatóprogramokkal, valós beteg jelenléte nélkül sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek a biztonságos műtétek majdani elvégzéséhez szükséges technikai tudást.

 

Az új eszközzel speciális beavatkozásokat hajtanak végre úgy, hogy a beteg hamarabb fel tud gyógyulni a műtétet követően.

 

Az egyetem tájékoztatása szerint Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, az intézmény korábbi rektora a projekt létrejöttében az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerepét méltatta az átadón és közölte: az elmúlt, tízéves folyamat végére került pont az eszköz beszerzésével, a pécsi klinikum orvosainak felkészültsége, szakmai tudása pedig előrevetíti a sikert.

 

A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett sebészeti robottal várhatóan heteken belül, még októberben elvégzik az első műtéteket azok az orvosok, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést – olvasható a közleményben.