Szarvasveszélyre figyelmeztet a rendőrség

Belföldi hírek - szerző: HH

Szarvasveszélyre hívja fel az autósok figyelmét a rendőrség. Augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős útszakaszokon számítani kell szarvasok megjelenésére – írják.

 

A szarvasbőgés időszakában az állatok jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen szaladhatnak ki az úttestre. A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy, de alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén mozgékonyabbak.

 

Ha valaki állatot lát az utak mentén, érdemes lassítania, mert a vadak viselkedése kiszámíthatatlan, megugrásukra, gyors vágtázásukra, hirtelen irányváltásukra bármikor számítani lehet, és arra is, hogy többen vannak a környéken.

 

Ha mégis megtörténik a baleset, a vadhoz nem szabad hozzányúlni, például lehúzni az útról, mert ha még életben van, agancsával, harapásával vagy rúgásával sérülést okozhat – emelték ki. Szerintük jó ötlet hívni a 112-es segélyhívót, és megvárni, amíg kiérkeznek a rendőrök.

 

Tudta? Ha vadveszélyre figyelmeztető tábla hatálya alatt ütötte el a vadat, a gyakorlat szerint a balesetért ön lesz a felelős.