Szelektív gyűjtésből egy kisebb szeméttelep – jobb lenne, ha nem is lenne?

Helyi - szerző: HH

Kommunális szeméttel tömik tele a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, amit így nem ürít ki a Dél-Kom. A Városgazdálkodás alig győzi a plusz feladatot, a szeméthalom tehát sokszor hetekig marad.

 

Gyűlik a szemét a szelektív konténerek körül, mit így nem is ürítenek. Rendet csak a Városgazdálkodás tesz, pedig nem is az ő dolga lenne.

 

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendje egyre többször jelent problémát: sokan kényelmesnek találják a papír, műanyag és üveg helyett hétköznapi szemetüket is mellé tenni, nem törődve azzal, hogy fel fog halmozódni és az oda való hulladéknak nem marad hely.

 

A Városgazdálkodás – akinek korántsem az a dolga, hogy mások szemete után vizsgálódjon – lehetőségei szerint rendre összegyűjti a szétdobált vagy illegálisan lerakott hulladékot, ám az őszi feladatok közepette erre kevés ideje van.

 

A kommunális és építési hulladéktól ilyen módon megszabadulni szabálysértés, függetlenül attól, hogy nem egy erdő szélén, hanem a szelektív gyűjtőponton követték el. Az illegális hulladéklerakás ügyében a közterület-felügyelők és a rendőrség is illetékes. Ha hasonló műveleten ér valakit, fényképét, rövid videóját ön is elküldheti névtelensége megőrzése mellett. Az elmúlt időszakban több eljárás is indult, egyebek mellett egy harkányi férfi ellen is, aki pénzért vállalta építési és ház környéki hulladék elszállítását, amit aztán utak mentén szórt szét. Az sem példa nélküli, hogy vendéglátósok hordták máshova a felgyülemlett hulladékot.

 

Az illegális hulladéklerakást és a városképet romboló mini szeméttelepek problémáját Siklóson a közelmúltban úgy oldották meg, hogy felszámolták a hasonló szigeteket. Vajon Harkányban egy hasonló megoldás is rendezettebb városképhez és kulturáltabb életmódhoz vezetne?