Szerdára várják a bejelentést – a valódi változásokról még semmit sem tudni

Belföldi hírek - szerző: HH

Több kormánytag is arról nyilatkozott, hogy szerdán, azaz június 17-én hozzák nyilvánosságra a rendkívüli jogrend végének időpontját.

 

Kedden elfogadta az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt. A döntés most a kormány kezében van, de többen – köztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, Gulyás Gergely is – arról beszéltek, hogy szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend.

 

Mivel több időközben hozott változás törvényekbe is bekerült, így számos kérdés tisztázatlan maradt. Nagyobb jogkört kapott az országos tisztifőorvos, ezért a valódi változások szele még nem lengedezik: nem tudni biztosat az idősek feszültségkeltő boltidejéről, a maszk kötelező viseléséről, valamint a rendezvények megtartásának szabályairól sem.

 

Igazgatás terén is komoly nyomot hagynak a járvány adta lehetőségben hozott intézkedések, így a kórházakat továbbra is katonák felügyelik, valamint marad az operatív törzs, mellette pedig egy másik úgynevezett bevetési egységet is felállítanak, ami a járvánnyal érintett helyszínekre, intézményekbe fog utazgatni és bezárhatja vagy működésében befolyásolhatja azokat.