Tízmilliárdos Kormányzati Adattrezort építenek

Technológia - szerző: HH

Háborúkban, katasztrófahelyzetekben is biztonságos, milliárdokba kerülő Kormányzati Adattrezort hozna létre a kormány, ahová az összes magyar állampolgár és cég hivatalos adatait és ügyeit archiválnák – tudatja a HVG a birtokába került dokumentumok alapján.

 

A felelős minisztériumok egyike megerősítette a tervezet valódiságát, de jelezték, egyelőre az egész előkészítési fázisban van. Egy júniusban elfogadott kormányhatározat szerint a Belügyminisztériumnak szép csendben biztosítottak 10 milliárd forintot, mondván, hogy az elektronikus ügyintézést és az állam működőképességét katasztrófahelyzetben folyamatosan biztosítani kell.

 

A Kormányzati Adattrezor feladata szerint valóban trezorként működne: nem biztonsági mentéseket tárolna, hanem gyakori bevitel mellett csak ritkán olvasnák ki a tárol információt. Az adatgyűjtésre pedig minden állami szervet köteleznek a 2015-ös e-ügyintézésről szóló törvényben: bíróságokat, rendőrséget, honvédséget, önkormányzatokat, a teljesítést pedig az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet (EÜF) felügyeli majd.

 

A kormány korábban is gondolkodott már az adatok centralizálásában, egy ponton való tárolásban: akkor az összes köztéri kamera képét terelte egyetlen helyre.