Több ezren vettek részt a megyéből a szociális üdültetési programban

Baranya - szerző: GR

Az Erzsébet-program eddigi országos, baranyai és pécsi eredményeit értékelte, valamint ismertette az idei pályázati lehetőségeket Nagy Anna, az Erzsébet program szóvivője, dr. Hargitai János baranyai kormánymegbízott és Hoppál Péter országgyűlési képviselő Pécsett.  

 

Miről szól a program?  

 

Az Erzsébet program 2012. január 1. óta nyújt üdülési, pihenési, ismeretszerzési lehetőséget gyermekeknek, szüleiknek, nagycsaládosoknak, fiataloknak, nyugdíjasoknak és fogyatékkal élőknek. A program az elmúlt két évben Magyarország megújulásának egyik fontos szimbólumává, az állam egyik legsikeresebb szociális támogatási formájává vált. Az üdülések, táborok, kirándulások megvalósítása központi költségvetési források bevonása nélkül, az Erzsébet utalvány forgalmazásából származó bevételek segítéségével történik. Két alappillére a szociális üdültetés és a gyermektáboroztatás széles társadalmi rétegeknek, bevezetése óta több mint negyedmillió embernek, köztük 100 ezer főt meghaladó gyermeknek nyújtott közös élményeket, pihenési lehetőséget.” – tájékoztatott dr. Hargitai János.

 

A programok idén is folytatódnak  

 

“A programok 2014-ben is folytatódnak, amelyekre a Nemzeti Üdülési Alapítvány 3,5 milliárd forintot biztosít. Idén 62 pályázat került kiírásra, amely a korábbiakhoz képest kétszeres bővülést jelent. A 4 szociális üdülési pályázatot nagycsaládosok, fogyatékkal élők és nyugdíjasok vehetik igénybe, az 56 Erzsébet tábor közül 50 tematikus és 6 általános tábor, emellett tavaszi és őszi kirándulásra is pályázhatnak a gyermekek. A táborok ellátást, valamint programokat biztosítanak és a családok pénzügyi helyzetétől függően gyermekenként akár 1000 Ft/hét önrész befizetésével igénybe vehetők. Az általános táborokra 10 fős gyermekcsoportokkal kizárólag intézmények pályázhatnak, a tematikus táborokra egyénileg is lehet jelentkezni. A Talentum programban kiemelkedően tehetséges gyermekek kapnak személyre szóló fejlesztést.” – mondja a baranyai kormánymegbízott.  

 

Baranyában is nagy volt az érdeklődés tavaly  

 

“Baranya megyéből a tavalyi évben az Erzsébet program szociális üdülésein 2700 fő vett részt. A tavaszi és őszi kirándulásokon, a táborokban 1800 baranyai gyermeknek nyílott lehetősége a kikapcsolódásra. A Talentum programba megyénkből a Murányi testvérek kerültek be, Lívia az alkotóművészeti táborban, Jenő pedig a színjátszó táborban szerezhetett új ismereteket. Nemcsak támogatottként, hanem vendéglátóként is teszünk az Erzsébet program sikeréért, hiszen az orfűi Erzsébet Vendégház kedvelt szálláshelye a szociális üdültetésben részesülőknek. A nyugdíjasoknak kiírt és a nagy érdeklődés miatt már lezárult fürdőbelépő pályázati akció támogatottjai Magyarország ismert fürdőkomplexumaiban, környezetünkben a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben, valamint a Sikonda Welness Hotelben válthatják be kedvezményes fürdőbelépőjüket. Idén az Erzsébet programon belül napközis táborok is indulnak, Baranya megyében a Sellyei Tankerületben, 4 településen és a környékükön lévő községekből jelentkezhetnek a tanulók. Az Erzsébet program által meghirdetett pályázatok benyújtásához Baranyában több mint 60 helyen, az e-Magyarország pontokon és az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekben kérhetnek segítséget azok, akik valamilyen okból nem tudják elektronikus formában benyújtani pályázatukat.” – ismertette a részleteket a kereszténydemokrata politikus.