Úgy tűnik, sikeres volt a Guiness-kísérlet

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Minden valószínűség szerint sikeres volt a szigetvári zeneiskola Guinness-rekordkísérlete. Az intézmény ötven jelenlegi és egykori növendéke, oktatója pénteken 1566 percen keresztül a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszott és hajózott a Balatonon a Zrínyi-emlékév keretében.

 

 

Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke a kísérletet követően azt mondta, a szigetvári zeneiskola sikeresen teljesítette vállalását.

 

A zenészek teljesítményét a vállalkozás felügyelő bizottság hitelesítette, elismerve, hogy a kezdeményezés magyar rekord, egyúttal azt felterjesztették Guinness-rekordnak – jelezte Hóvári János, aki hozzátette, a rekordok könyvében való szerepeltetésről a következő hónapokban Londonban születik döntés.

 

A zenészek hajója pénteken 18 óra 20 perckor futott ki a balatonföldvári kikötőből. Az 1566 perc szombat este telt le, amikor a zenészek a siófoki kikötőben partra szálltak. Közben 21 helyen – többek között Tihanyban, Badacsonyban, Szigligeten, Keszthelyen és Balatonfüreden – kötöttek ki és köszöntötték zenével a kikötőkben tartózkodókat.

 

Hóvári János a Zrínyiek gazdag zenei hagyományáról korábban azt mondta: Lavotta János Zrínyi-verbunkot, Goldmark Károly szimfonikus költeményt, Kodály Zoltán 1954-ben Zrínyi-szózatot, 1966-ban pedig Farkas Ferenc zeneművet írt a hadvezérről. Mint hozzátette, kiváló Zrínyi-feldolgozásai vannak a szigetvári Gersy Károlynak, és a 2016-os emlékévben Vajda János írt Zrínyi-oratóriumot, amelynek bemutatóját – a tervek szerint – október 11-én tartják a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.