Végéhez közeledik a medinai radarállomás kivitelezése

Technológia - szerző: GR

Végéhez közeledik a háromdimenziós NATO-radarállomás építése a Tolna megyei Medinán, a régi antennatornyok bontását szerdán elkezdte a HM Armcom Zrt.  

 

(fotó: MTI / Kiss Dániel)

A HM tájékoztatása szerint az új radartorony híradó-informatikai rendszerét már integrálták az országos hálózatba, ezért a feladatot korábban ellátó antennákat és antennatornyokat elbontják – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

 

Magyar György, a munkát alvállalkozóként végző HM Armcom Zrt. termelési osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a 32 és 36 méter magas tornyokat, valamint a három 16-20 méter magas fémárbocot a tervek szerint még szerdán elbontják, és csütörtökön a HM gödöllői raktárbázisára szállítják. A 2012 októberében kezdett egymilliárd-ötvenmillió forintos beruházás során az olasz Selex ES cég 3D-s radarberendezésével váltják fel a régi, szovjet technológiával működő lokátorokat.  

 

A HM közölte: a medinai radarkomplexum építése és a laktanya felújítása az utolsó szakaszba lépett. A radarberendezés Medinára szállítása, összeszerelése, beemelése, valamint a laktanya felújítási munkálatainak befejezése van hátra. A tárca tájékoztatása szerint a kivitelezés január 31-ei határideje nem változott, január 28-án megkezdődik a HM EI Zrt.- Mega-Logistic Zrt. konzorcium által kivitelezett építmény műszaki átadása. A radar „hadrendbe állításának” feltételei év végéig biztosítottak lesznek – írták.  

 

A HM arra is kitért, hogy az új 3D-s lokátornak lényegesen nagyobb a hatótávolsága, és a régieknél sokkal olcsóbban üzemeltethető. A radar csaknem 200 kilométerről képes felderíteni egy 30 centiméter átmérőjű fémgömböt a levegőben. A helyszín kiválasztásával kapcsolatban a tárca utalt arra, a NATO szakembereinek egyetértését az is mutatja, hogy a radartorony megvalósítási költségének 94 százalékát a NATO fedezi, és a működési költségekhez is 19 éven keresztül hozzájárul a szövetség.  

 

Kiemelték: a medinai helyszín a NATO igényeit maradéktalanul kielégíti, mellette két, már meglévő úgynevezett réskitöltő radarszázad és a békéscsabai, valamint a bánkúti 3D-s radar együtt biztosítja az ország légterének védelmét. A medinai radar megépülésével teljessé válik Magyarország korszerű légvédelmi rendszere.