Vegyszermentesen, természetesen: ecet és szódabikarbóna

Életmód - szerző: HH

A legegyszerűbb tisztítószerek amellett, hogy olcsóak és könnyen beszerezhetőek, a legdrágább készítményeknél is hatékonyabbak. Vegyük sorra, mire is használhatjuk az általánosságban szagtalanító és tisztító hatású szereket külön-külön és egyben is.

A hab mindent visz

Önts szódabikarbónát a lefolyóba, majd tölts rá ecetet. A felhabzó egyveleg végigfolyik a csövekben, feloldja a zsírt és szennyeződéseket. Az eljárást számos helyen alkalmazhatod, ahol zsírmentes, tiszta, szagtalan felületet szeretnél látni: csillogóvá teszi a mosogatót, oldja a vízkövet. A módszert jó eredménnyel használhatjuk tartályos porszívók szűrőinek tisztításához.

Szőnyegfrissítés

Egy csészényi ecetbe kevert két evőkanálnyi só csodát tesz a szőnyeggel. A nedves kefével átsúroljuk majd hagyjuk megszáradni, és padlószőnyegünk porszívózás után friss illatú, puha lesz.

A konyhai súrolószer

Penész a hűtőben, zsírfolt a tűzhelyen? A méregdrága tisztítószerek elbújhatnak forintos szereink elől. Fele-fele arányban kevert vízzel és ecettel mosd át a hűtőt. Ezzel fertőtleníted, megszünteted és megelőzöd a penészedést amellett, hogy a foltokat is jó eredménnyel távolítod el. Egy kis dobozka szódabikarbónát tegyél az egyik polcra, így a kellemetlen szagokat jó időre ki is zártad.

Felújított szivacsok

Nincs is kellemetlenebb az áporodott szivacs szagánál. Tisztíthatjuk és szagtalanná is varázsolhatjuk, ha arányaiban négy-öt evőkanál szódabikarbónát feloldunk egy liter meleg vízben, és beleáztatjuk a szivacsot. Lakókocsik és hajók karbantartásához különösen ajánlott.

Fürdőszoba tisztítása

Fürdőkád, zuhanytálca, mosdó, csempe. Ezeket szódabikarbónával a legkönnyebb tisztítani. Nedves törlés után dörzsöljük be őket vele, majd nedves ronggyal töröljük át. Csillogó, tiszta felületeket kapunk.

Az igazán makacs foltok

Szórj szódabikarbónát a ráégett zsírra vagy a kocsifelhajtón lévő olajfoltra, majd spriccelj rá vizet, hogy nedves legyen. Éjjelre hagy is úgy, reggel pedig egy vizes ronggyal illetve slaggal tisztítsd le. A szennyeződésnek nyoma sem marad.

Semlegesítsd a házi kedvenced nyomait

Házi kedvencünk szobatisztaságra való szoktatása bizony nem megy egyik pillanatról a másikra. A kis bundás sokszor nyomot hagy kárpitunkon, szőnyegeinken. A felitatott de még nedves foltra szórjunk szódabikarbónát, majd néhány perc elteltével porszívózzuk fel! A folt és a kellemetlen szag eltűnik.