Zárva tartanak a görög bankok

Nagyvilág - szerző: HH

A BBC vasárnapi értesülése szerint az euróövezeti jegybank (EKB) várhatóan beszünteti a görög bankoknak folyósított támogatást. Az 1,6 milliárd eurós mentőcsomag törlesztőrészlete kedd éjfélkor jár le.

 

 

Az ország bankjai hétfőtől bizonytalan ideig zárva tartanak, a pénzkiadó automatákat pedig megrohamozták és teljesen kiürítették a görögök.

 

Alekszisz Ciprasz szélsőbalos miniszterelnök vasárnap este jelentette be, hogy hétfőn zárva tartanak a bankok és tőkekorlátozások lépnek életbe. Az EKB megszorító intézkedése illetve a csőd az ország számára azt jelenti, hogy egyebek mellett az állami fizetések nagy részét és a nyugdíjakat sem tudják kifizetni. Emellett az importtevékenységük egy részét is fel kell függeszteniük, ami a forint árfolyamára is kihatással lehet.

 

Az EU igyekszik elkerülni, hogy Görögország precedenst teremtsen különböző kedvezmények kivívásával vagy az eurozónából való kilépéssel. A térségbe utazó turisták ugyanakkor alig éreznek valamit a gazdasági válságból: számukra is gondot jelent az automatás pénzfelvét, számukra célszerű megfelelő mennyiségű készpénzt vinni.