Másodfok – zivatar és vihar sem kizárt

Baranya - szerző: HH

Az egész országban másodfokúra emelte a heves zivatarok miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. A vihar bárhol rövid időn belül kialakulhat, Biharban már 120 kilométeresnél erősebb széllökést is mértek.

A kora esti órákban Kőszegnél szupercella lépett be az országba, melyből Szombathelyen szintén jégesőt jelentettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint délutánig nagyobb eséllyel az északi, északkeleti országrészben várható elszórtan zivatar, amelyeket felhőszakadás – rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék -,jégeső és viharos szél kísérhet.

A kora esti, esti órákban a Dunántúlon, majd később a középső országrészben lehet zivatarokra számítani. Ezek nyomán nagyobb eséllyel alakulhat ki szélroham is, 80-100 kilométer/órát meghaladó lökésekkel, néhol 2-3 centimétert meghaladó jéggel, felhőszakadással.

A keleti országrészbeli intenzív, heves zivatarok között lokálisan nagy méretű, vagy 2 centiméternél nagyobb jéggel járó heves zivatarokat is rögzítettek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben. A Tiszántúlon nem egy helyen viharos, erősen viharos például a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason 86 kilométer per órás, a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 123 kilométeres széllökést is mértek – írta a meteorológiai szolgálat.