A kínaiak a világelsők turizmusból: 102 milliárd dollárt költöttek

Nagyvilág - szerző: GR

A kínaiak a világelsők turizmusból a külföldön elköltött pénz alapján: 102 milliárd dollárt utaztak el tavaly, ami 40 százalékos növekedést jelent 2011-hez képest.

Annyira megugrott a kínaiak költekezése, hogy nagyobb az összeg, mint az utánuk következő két ország – Németország és az Egyesült Államok – turistáinak együttes külföldi kiadása.

Hasonlóan számottevően nőtt az oroszok által külföldön turisztikai célból elköltött pénz: 32 százalékkal 43 milliárd dollárra duzzadt. Ugyanakkor a hagyományosan nagy utazó nemzetek, így Németország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lakosai is többet költöttek 6, illetve a két utóbbi egyaránt 4 százalékkal a két esztendő összevetésében. Európa további nagyjainak, Franciaországnak és Olaszországnak a lakosai 7 és 2 százalékkal kevesebbet költöttek külföldön turistaként tavaly, mint tavalyelőtt – adta hírül a BBC az ENSZ Idegenforgalmi Világszervezetének adatai alapján.

„A kínai és orosz kiadások tetemes növekedése azt tükrözi, hogy a két ország bővülő középosztálya megjelent a nemzetközi idegenforgalmi piacon” – mondta Taleb Rifai, a szervezet vezérigazgatója.

(forrás: MTI / UNWTO )